KOSOR ODGOVORILA JOSIPOVIĆU

'Voljela bih da mi vjerujete'

05.07.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Vladajuća će koalicija u idućih nekoliko dana dogovoriti konkretan datum izbora. Ako se pita premijerku Jadranku Kosor, ovo je prvi put da se s datumom izlazi tako rano, zbog čega smatra da ne bi bilo dobro da je predsjednik Ivo Josipović proziva jer već nije objavila datum izbora

Zbog činjenice da je premijerka Jadranka Kosor obećala da će nakon završetka pregovora do kraja lipnja izaći s datumom izbora, a to još nije napravila, predsjednik Ivo Josipović danas je podsjetio na 'nešto što se zove politička odgovornost'. Naime, složio se Josipović da Kosor nije prekršila nikakav formalni rok za objavu datuma, no da je termin ipak obećala.

Premijerki Kosor nije jasno o kakvoj političkoj odgovornosti Josipović govori. 'Ja ću vas podsjetiti da nisam nikad čula da je gospodin Josipović ili bilo tko drugi spočitavao premijeru Račanu koji je 22. rujna objavio da će izbori biti 23. studenoga. Prema tome, mi smo u godini u kojoj sam u ime koalicije najavila da će biti izbori, makar je zadnji rok 11. ožujka 2012. Ne znamo o kojoj vrsti političke odgovornosti govori predsjednik. Bilo bi dobro da se svakako ni na koji način predsjednik ne uključuje u kampanju. Treba sad pustiti onima koji po Ustavu odlučuju, a to je vladajuća koalicija, da se dogovorimo koji je to datum. Svatko se mora držati svojih ustavnih obveza i svakako da ustavna obveza nekoga tko obnaša visoke funkcije u državi nije gurati vladu u izbore, nego promišljati što je najbolje za Hrvatsku', odgovorila je predsjedniku Josipoviću Kosor

Podsjetila je pritom da je kraj lipnja bio rok u situaciji kada se mislilo da će pregovori završiti 24. lipnja, no kako su pregovori završili 30. lipnja Kosor traži još nekoliko dana.

'Vjerujem da ćete svi biti zadovoljni vremenom u kojem ćemo objaviti kada će biti izbori, a ponavljam, nikada u Hrvatskoj se nije tako rano najavilo izbore. Mislim da to pokazuje iznimnu političku odgovornost sviju nas. Ja sam u neprekidnom kontaktu sa svojim partnerima, sa svojim kolegama, neprekidno razgovaramo, ali do sada nismo razgovarali o konkretnom datumu. Tako da sve ove informacije koje su danas u javnosti nisu točne jer nitko od nas nikada nije spomenuo neki fiksirani datum. Ako mi možete vjerovati... voljela bih da mi vjerujete', zaključila je Kosor, rekavši da će sastanak s koalicijskim partnerima održati u idućih nekoliko dana.