NEMA PROBLEMA S FINANCIJAMA

Vojska Srbije kupuje šest novih zrakoplova

24.04.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Vojska Srbije će od Rusije kupiti šest novih zrakoplova tipa 'mig-29 M/M2' i dva nova radarska sistema koja će se u sastavu Zrakoplovstva i protuzračne obrane Vojske Srbije naći do kraja godine, piše Blic. Detalji modernizacije srpskog zrakoplovstva trebali bi biti utanačeni 23. svibnja, prilikom posjete ministra obrane Srbije Aleksandra Vučića njegovom ruskom kolegi Sergeju Šojguu.

Zrakoplov 'Mig 29 M/M2' je Vojsci Srbije predstavljen još u lipnju prošle godine u Rusiji. U sastavu srpskog zrakoplovstva već postoje četiri 'miga 29' što je bilo i presudno za ovu nabavku, jer neće biti problema oko preobuke pilota. U zrakoplovstvu su pozdravili odluku o nabavci aviona, obzirom da je od posljednjeg uvođenja novih borbenih aviona prošlo punih 20 godina.

'Modernizacija je nužna, ali se uvijek postavlja pitanje nedostatka novca. Vojna oprema je danas veoma skupa i države poput Srbije često su osuđene da u najboljem slučaju kupuju polovnu tehniku', istaknuo vojni analitičar Aleksandar Radić. Podsjetimo da se i u Hrvatskoj dugo špekulira s kupovinom novih aviona, ali se odustalo zbog nedostatka financijskih sredstava.