FORMIRANA RATNA VLADA

Vojno krilo Hamasa: Još uvijek se borimo unutar Izraela

11.10.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Izrael je u srijedu formirao vladu nacionalnog jedinstva dok napada Gazu kako bi iskorijenio Hamas i raspoređuje snage sjeverno od gusto naseljene palestinske enklave, gdje su militanti rekli da se još bore nakon svojeg prekograničnog napada

Premijer Benjamin Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom i u potpunosti se usredotočiti na sukob, stoji u zajedničkom priopćenju s Gantzovom strankom.

Broj poginulih u Izraelu popeo se na 1200 s više od 2700 ranjenih, priopćila je izraelska vojska, u višesatnom divljanju militanata nakon što su u subotu probili graničnu ogradu koja okružuje Gazu.

Brigade Al Kasam, vojno krilo Hamasa, priopćile su u srijedu da se još uvijek bore unutar Izraela. Izrael je rasporedio tenkove i oklopna vozila sjeverno od Gaze gdje se vode sukobi, ali nije komentirao tvrdnje Hamasa.

U osvetničkim udarima na blokiranu enklavu ubijeno je 1.055 ljudi, a ranjeno 5.184, kažu palestinski dužnosnici.

Ujedinjeni narodi rekli su da je među poginulima devetero djelatnika njihove agencije za izbjeglice.

Izrael je najavio brzu kaznu za najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u njegovoj 75-godišnjoj povijesti, iza kojeg su ostala razbacana trupla na glazbenom festivalu i u kibucu. Vojska je priopćila da su deseci njezinih borbenih zrakoplova tijekom noći pogodili više od 200 ciljeva u četvrti grada Gaze za koje je rekla da ih je Hamas koristio za pokretanje svojih napada.

  • +14
Palestinci probijaju izraelsku zaštitnu ogradu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Washington je rekao da razgovara s Izraelom i Egiptom o sigurnom prolazu za civile iz Gaze, kojoj je prekinuta opskrba strujom, vodom i hranom.

Ujedinjeni narodi priopćili su da je više od 180.000 stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom, a mnogi su u gomilama na ulicama ili u školama.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u izraelskim napadima uništeno više od 22.600 stambenih jedinica i 10 zdravstvenih ustanova te oštećeno 48 škola.