ISKUSTVA S TERENA

Vlahov iz Tel Aviva: Moglo bi doći do rata svih ratova na Bliskom istoku

11.10.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Ratu u Izraelu iz prve ruke svjedoči i ekipa HRT-a. Raketni napad Hamasa zadesio ih je kod grada Aškelona. Novinar Petar Vlahov javio se za vijesti u 16.30 sati iz Tel Aviva i detaljno ispričao kako je to bilo

'Ukratko da malo pojasnim i otkrijem detalje. Jutros je ministar vanjskih poslova države Izrael pozvao sve akreditirane diplomate i veleposlanike da dođu i obiđu ova područja u kojima su prošlog vikenda teroristi Hamasa počinili nezapamćene zločine. Mi smo bili u pratnji naše veleposlanice gospođe Mrđen Korac, a negdje na ulasku u Aškelon, to je 50 km od Tel Aviva, označena je zračna opasnost od raketnog napada, a tada smo svi na autocesti morali zaustaviti automobile, napustiti vozila i potražiti zaklon pored autoceste, doslovno ležeći', ispričao je Vlahov u Vijestima HRT-a.

'Taj zračni udar trajao je nekih pet minuta, bilo je na desetke raketa, iznad Aškelona počeli su se dizati stupovi dima, a nakon pojašnjenja i procjene sigurnosne situacije, morali smo se vratiti natrag u Tel Aviv,' dodao je.

  • +3
Napad na izraelski grad Aškelon Izvor: Profimedia / Autor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Nakon povratka u glavni grad Izraela i u Tel Avivu ih je dočekala zračna opasnost. Naime, i Tel Aviv je tijekom dana gađan Hamasovim raketnim sustavima iz pojasa Gaze i to u nekoliko navrata.

'Sve ovo što smo čuli, od prestanka izraelske dostave struje Gazi, od toga da je 10 posto stanovništva, dakle 200.000 već u nekakvom izbjeglištvu, da je Izrael prikupio 300.000 vojnika i da se sprema gotovo svaki sat krenuti u kopnenu ofenzivu, sve to navodi na zaključak da ovdje neće biti dobro, da smo pred novom eskalacijom ratnog sukoba, ratnog sukoba u kojem neće biti pošteđena niti jedna, niti druga strana'.

Vlahov je rekao kako je po njemu zabrinjavajuća informacija da su izraelske zračne snage tijekom dana gađale i granični prijelaz između pojasa Gaze i Egipta.

'Dakle Izraelci ne žele niti da civili napuste ovaj prostor pojasa Gaze, da se među njima ne bi infiltrirali i Hamasovi teroristi. Izrael je jednostavno odlučio da svi pripadnici Hamasa i svi oni koji podržavaju Hamas kao terorističku organizaciju moraju skupo platiti ove zločine koje su počinili prošloga vikenda', istaknuo je.

  • +7
Napad na Tel Aviv Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Izrael je gađan tijekom dana i s prostora Sirije i s prostora Libanona u kojem djeluje Hezbolah. Neki procjenjuju da Hezbolah više od 2500 projektila, što kratkog, što dugog dometa.

'Moglo bi doći do krvavog sukoba, praktički rata svih ratova na Bliskom istoku koje smo do sada poznavali, a već sada ishod i broj poginulih nadilazi i ona najcrnija i najpesimističnija očekivanja', izvijestio je Petar Vlahov iz Tel Aviva.