MORH NAKON ANALIZE

Vojni piloti imat će konačno veću plaću

06.07.2015 u 16:35

Bionic
Reading

Vojn piloti, tehničari letači i navigatori imat će od srpnja u prosjeku od oko 1.200 do 2.500 kuna veću mjesečnu plaću, ovisno o osobnom činu, radnom stažu, olakšicama, prirezu i sličnom, a u svrhu poboljšanja uvjeta deficitarnih zanimanja - pilota i ostalog letačkog osoblja, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, dodavši da je za to Ministarstvo obrane RH izdvojilo 12 milijuna kuna na godišnjoj razini

Izmjenama Pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba (NN 72/2015) i Pravilnika o letačkoj službi u Oružanim snagama RH (NN 72/2015), koji su stupili na snagu 1. srpnja 2015. godine, donesene su nove mjere u cilju daljnjeg poboljšanja statusa deficitarnih zanimanja - pilota i ostalog letačkog osoblja.

Prije donošenja ovih akata, Ministarstvo obrane osnovalo je stručno Povjerenstvo koje je u skladu s proračunskim mogućnostima napravilo detaljne analize personalnih i materijalnih resursa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a).

Nakon analiza stručnog Povjerenstva, napravljeno je Izvješće te su donesene mjere u cilju poboljšanja unutarnje organizacije i načina rada te infrastrukture, privlačenja osoblja, moguće promjene radnih mjesta i utvrđivanje ravnopravne raspodjele pripadajućih radnih i materijalnih prava.

Vojni piloti na cijeni svugdje u svijetu

S obzirom na to da su vojni piloti svugdje u svijetu traženi i cijenjeni na tržištu rada te imaju mogućnost većih primanja u civilnim kompanijama, izmjene Pravilnika su samo dio paketa mjera kojima obrambeni resor pokušava zaštititi vlastito ulaganje u vojne pilote, zadržati iskusne pilote u najboljim godinama te privući dovoljan broj novih kandidata.

Pravilnikom o letačkoj službi usklađena je regulativa, dok su Pravilnikom o dodacima na plaće djelatnih vojnih osoba, uz povećanje koeficijenata letačkog dodatka, uređena i neka pitanja zaštite pilota u slučaju profesionalnih oboljenja kroz zadržavanje određenih prava, a sukladno godinama provedenim u operativnim postrojbama i aktivnom sudjelovanju u letačkim zadaćama.

Iz Ministarstva obrane poručuju da će nastaviti raditi na analizama i unapređenju personalnih i materijalnih resursa i drugih dijelova OS RH, u skladu s proračunskim mogućnostima, a posebna pozornost i dalje će biti na deficitarnim zanimanjima u koja nesumnjivo zvanje pilota i ostalog letačkog osoblja.