ognjen preost

Vojni obavještajac uništa: Uspon i pad najmlađega generala kojeg su voljeli Šušak i Mesić

25.01.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Je li žrtva nečije namještaljke ili je doista otuđio tri milijuna kuna kao zamjenik ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), doznat ćemo nakon što presuda Ognjenu Preostu, koji je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, bude pravomoćna. On tvrdi kako nije kriv, a njegov odvjetnik daje naslutiti da je Preost žrtva lobističkih ratova u sektoru o kojem javnost gotovo ništa ne zna. No o njegovu životu prije strelovitog uspinjanja u vojnoj hijerarhiji zna se nešto više

Preost je najtrofejniji živući alkar, zaljubljenik u konje, nekoć najmlađi general koji je uživao zaštitu političkih moćnika, u 90-ima ministra obrane Gojka Šuška, kasnije predsjednika RH Stjepana Mesića.

Za Mesićeva mandata Preost postaje brigadirom, a upravo ga je Mesić postavio zamjenikom ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne službe te 2008. promovirao u najmlađeg brigadnog generala Hrvatske vojske. Preost svih ovih godina u korak prati generala Darka Grdića, koji je suoptužen s njim. Naime, pred kraj svojeg drugog mandata Mesić je namjeravao smijeniti Josipa Lucića s pozicije načelnika Glavnog stožera i umjesto njega dovesti Grdića, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Na Grdićevo mjesto u ovoj kadrovskoj križaljki došao bi njegov zamjenik Ognjen Preost.

S Grdićem na čelu VSOA-om je navodno ponovno zagospodario obavještajni klan Perković, točnije otac i sin Josip i Saša, koji su s Grdićem i rodbinski povezani. Tako je odlaskom Mesića s Pantovčaka patron Grdića i Preosta postao novi predsjednik Ivo Josipović, čiji je savjetnik za nacionalnu sigurnost bio upravo Saša Perković.

Veza Mesića i Preosta seže u 2001. Te godine istaknuti alkar, general Mirko Norac biva pritvoren zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Većina sinjskih alkara stala je na Norčevu stranu prosvjedujući protiv aktualnog predsjednika Mesića i tadašnje Vlade. Preost se pak svrstava uz Mesića, zbog čega je izbačen iz Viteškog alkarskog društva. Da mu to nikada nije oprošteno, dokazuju i informacije da je iz velebnog dokumentarnog filma o Alki 2015. izbačen svaki spomen na najtrofejnijeg alkara Ognjena Preosta.

  • +18
Sva lica Ognjena Preosta Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Serdar / CROPIX

Preost je prvi put postao slavodobitnikom 1992. godine, u jeku Domovinskog rata, u kojem je sudjelovao kao dragovoljac 126. brigade.

Isti uspjeh ponovio je 1995., a potom je uslijedio pobjednički niz i Preost je pobijedio tri godine zaredom, 1997., 1998. i 1999.

Potkraj 90-ih u Zagrebu osniva Konjički klub Karoca, a tri godine bio je državni reprezentativac u preponskom jahanju. Klub je i danas izuzetno aktivan, organiziraju konjičke turnire i mogu se pohvaliti s 15 vrhunskih grla.

Preponskim jahanjem za KK Karoca bavi se i njegova supruga Ana Preost. Riječ je o aktualnoj direktorici podružnice Zagrebačkog holdinga, Zagrebparkinga, koja na tu funkciju dolazi 2013. iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, iste godine kada se protiv njezina supruga pokreće pravosudni progon.

Preostova supruga ujedno je tajnica Konjičkog kluba Karoca, a zanimljivo je kako je dok je bila šefica u podružnici Holdinga KK Karoca bio na sudu s drugim podružnicama.

U jednom slučaju Zagrebački velesajam Preostove je tužio zbog duga za najam metalne ograde za održavanje turnira. U drugom slučaju Preostovi su tužili gradsku tvrtku Upravljanje sportskim objektima, koja je nekoć bila sastavnica Holdinga, jer su smatrali da je zbog loših uvjeta u štali koju su unajmili na Hipodromu njihova trofejna kobila Davita, navodno vrijedna više stotina tisuća eura, ozlijedila nogu.