godišnjica sukoba

Vojni analitičar otkrio koja je najveća strategijska greška koju je napravio Zelenski

23.02.2024 u 18:42

Bionic
Reading

Goran Redžepović, vojni analitičar i kolumnist Telegrama, bio je gost Newsrooma televizije N1 gdje je govorio o ratu između Ukrajine i Rusije.

Goran Redžepović rekao je na N1 da su od početka listopada prošle godine, od kako je krenuo masovni napad na Avdijivku, Rusi preuzeli strategijsku inicijativu na cijelom frontu.

“To traje već pet mjeseci. Rusi su koncentrirali više snaga, imaju više streljiva i granata. To je posljedica smanjenog naoružanja sa Zapada, ali postoje i određeni unutarnji problemi. Prije svega je to odnos predsjednika Voldomira Zelenskog i bivšeg zapovjednika Valerija Zalužnog, dok se predsjednik bavio regrupiranjem snaga vodila se bitka za Avdijivku. Koordinacija između političkog i vojnog vodstva nije kao što bi trebala biti”, objasnio je analitičar.

Redžepović je istaknuo da se kod Ukrajinaca javlja i problem manjka ljudi.

“Nemaju mogućnosti za rotaciju snaga, neke postrojbe su već godinu dana u rovovima. Zelenski je odbio mobilizaciju ljudi, a u zamjenu su na front počeli slati logističare, topnike koji nisu obučeni i koji se ne snalaze kada dođu na front. To je velika strategijska greška koju je napravio predsjednik Zelenski.

Zelenski se bori za sljedeći mandat, izbori su u svibnju, a mobilizacija nije popularna i on ju ne može izvršiti. Opravdava nemoć sustava tako što negira zahtjeve vojske”, pojasnio je.