uslijedile i evakuacije

Vodostaj Seine raste, vrhunac se očekuje u Parizu tijekom noći

28.01.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Vodostaj Seine u Parizu nastavio je noću na nedjelju polagano rasti, a vrhunac vodenog vala očekuje se krajem vikenda, nakon čega će vodostaj istim ritmom padati, objavile su nadležne službe.

Rijeka koja teče kroz francusku prijestolnicu i uz čiju su obalu muzeji i spomenici, mogla bi tijekom noći na ponedjeljak dosegnuti oko 5,95 m, što je više od četiri metra od uobičajene razine, navodi informativni servis Vigicrues.

To je nešto niži vodostaj od onoga zabilježenog 2016. (6,10 m) i daleko manji od najvišeg u povijesti iz 1910. kada je Seine dosegnula 8,62 m.

Uzvodno od Pariza stanje se postupno popravlja pošto je ovih dana u pariškoj okolici evakuirano oko tisuću stanovnika.

I opadanje vodostaja moglo bi biti "veoma polagano", rekla je za AFP Colombe Brossel iz službe za sigurnost pariške gradske uprave.

Sedam kolodvora prigradske željeznice u Parizu, kojom putuje velik broj ljudi, i dalje je zatvoreno.

  • +17
Nabujala Seine prijeti Parizu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Christian Hartmann

Porast vodostaja rijeka u više francuskih pokrajina posljedica je obilnih oborina koje padaju na već natopljeno tlo. Prosinac i siječanj su među najkišnijim mjesecima od početka mjerenja 1900., navodi Meteo-France.

Prognostičari najavljuju smanjenje oborina u idućem tjednu. Općenito, "vodostaj je počeo opadati u gornjem toku većine rijeka", zaključuje Vigicrues.