POVRATAK IZ ADANe

Voditelj hrvatskog tima za traganje i spašavanje opisao stanje na terenu u Turskoj: 'Nismo odustajali, no situacija je jako teška...'

14.02.2023 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatski tim za traganje i spašavanje u utorak ujutro je napustio pokrajinu Hatay. Prije odlaska s njihovim šefom Tomislavom Marevićem u Adani je razgovarala novinarka HRT-a Tamara Marković

'Moram reći da smo imali najzahtjevnije oblike ruševina koje smo si uopće mogli zamisliti. Radi se o armirano-betonskim konstrukcijama, vrlo visokim zgradama, vrlo teški pristupi, vrlo teška oštećenja, vrlo malo šansi za preživljavanje', rekao je za HRT. Hrvatski tim nije uspio nažalost pronaći živu osobu, ali nije odustajao. Neumorno su se odazivali na svaki poziv građana na ulici koji su molili i zvali upomoć.

'Tijekom cijelog našeg djelovanja prošli oko 370 hektara područja, pretražili smo stvarno svaku ruševinu za koju se pokazala potreba za samom pretragom. Ono što je zapravo bitno je to što je unesrećenoj osobi, osobi koja zatrpana je totalno svejedno koji tim će je izvući. Bitno je da je međunarodni doprinos Turskoj u ovom trenutku bio jako dobar, zato što su mnogi ljudski životi spašeni upravo zato što su međunarodni timovi došli tu. Mi kao zajednica, kao jedan tim koji radimo ovdje u potpori Turskoj je svakako doprinio', rekao je za HRT Marević.

U pokrajini Hatay gdje je bio smješten hrvatski tim prijavljene su pljačke, pucnjava, vojska pokušava uvesti red na ulicama, a neki su timovi iz drugih zemalja zbog toga obustavljali svoje operacije. Na pitanje je li hrvatski tim civilne zaštite u bilo kojem trenutku bio sigurnosno ugrožen, Marević je rekao da nije.

  • +6
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

'Mi smo se uvijek osjećali jako dobro, vrlo srdačno su nas prihvatili gdje god da smo se pojavili na ulicama. Oni su vidjeli da mi dajemo svoj maksimum, njima je to bilo jasno, oni su to prepoznali. Svjesni smo da postoje neki nemiri, to je nekakva unutarnja stvar koja se dogodila. Iskreno, na nas to nije utjecalo, niti na naš rad niti na naš odnos, kako s međunarodnim timovima, tako i s lokalnim vlastima i stanovništvom, tako da se ni u jednom trenutku nismo osjećali ugroženima', rekao je Marević za HRT.

Upitan ima li informacija hoće li u Tursku na ta pogođena područja dolaziti stručnjaci, odnosno inženjeri iz Hrvatske, Marević je objasnio kako to ovisi o zahtjevu Turske.

'Ako bude takav zahtjev, mi imamo sjajnu ekipu, isto u sklopu državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Popunjava ih Hrvatski centar za potresno inženjerstvo – Interventna služba. To su vrsni stručnjaci, najbolji, oni su trenutačno dvojica s nama i ovdje i bili su nam od nevjerojatne važnosti tijekom svih ovih dana. Tako da ako bude takvih zahtjeva, svakako ćemo biti sretni da to možemo ponuditi; naše iskustvo koje imamo0, rekao je Marević.