izbori_tportal copy-08

Otvorena birališta

Vodič za izbore: Evo koga biramo u drugom krugu

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 04.06.2017 07:30
  • Objavljeno 04.06.2017 u 06:45
Bionic
Reading

Čak 2 milijuna 793 tisuće birača moći će birati u drugom krugu lokalnih izbora. Biračka mjesta otvorena su u nedjelju od 7 do 19 sati, a tportal donosi vodič kroz izborni proces, od pitanja tko i koga bira do toga smijemo li fotografirati birački listić te još pokoju bitnu sitnicu oko izbornog procesa

Koga biramo u drugom krugu lokalnih izbora?

U drugom krugu lokalnih izbora biramo predstavnike izvršne vlasti na lokalnoj razini. Drugim riječima, biraju se i općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici, kao i zamjenici općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda.

No neki od predstavnika izvršne vlasti izabrani su već u prvom krugu. Stoga će se u nedjelju, objavio je DIP, birati župani i njihovi zamjenici u 8 županija (od njih 21), gradonačelnik Zagreba, gradonačelnici i njihovi zamjenici u 54 drugih gradova (od sveukupno 127 gradova u RH) te općinski načelnici i njihovi zamjenici u 103 općine (od njih sveukupno 428 u RH). U općini Raslinja birat će se, pak, ponovno zamjenik načelnika iz redova srpske nacionalne manjine.

Zašto biramo u drugom krugu lokalnih izbora?

U jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima se održavaju izbori u drugom krugu, ni jedan od kandidata u prvom krugu nije dobio natpolovičnu većinu glasova. Stoga se u drugom krugu natječu dva kandidata koja su u prvom imala najveći broj glasova.

Kada biramo na lokalnim izborima?

Drugi krug izbora održava se dva tjedna nakon prvog kruga.

Birači na birališta na dan izbora izlaze od 7 ujutro do 19 navečer.

Tko ima pravo birati?

Na birališta mogu izići hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne ili regionalne samouprave za koju se izbori provode.

Na lokalnim izborima birati mogu i državljani drugih članica Europske unije koji u Hrvatskoj imaju prijavljeno prebivalište ili boraviše, no oni biraju samo članove predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave.

Zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, imaju pravo birati samo birači pripadnici nacionalnih manjina.

Tko ima pravo biti biran?

Kada su u pitanju kandidati za načelnike, gradonačelnike i župane, oni moraju imati navršenih 18 godina, a na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora moraju imati najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište na području jedinice u kojoj se provodi izbor.

Može li se na lokalnim izborima glasati izvan mjesta prebivališta?

Ne, na lokalnim izborima birači mogu glasovati samo u svom mjestu prebivališta. Nije moguće glasovanje u nekom drugom mjestu izvan mjesta prebivališta, bilo na području Republike Hrvatske, bilo u inozemstvu.

U kojim situacijama birač može glasati izvan biračkog mjesta?

Birač koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći ne može pristupiti na biračko mjesto, može o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor do 12:00 sati na dan održavanja izbora, te će moći glasovati u mjestu gdje se na dan izbora nalazi.

Što ako na biralištu otkrijete da vas nema u izvatku iz popisa birača ili da vam je nevažeća osobna iskaznica?

Ako predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član utvrdi da birač nije upisan u izvadak iz popisa birača ili da ima nevažeću osobnu iskaznicu, uputit će birača državnom tijelu nadležnom za popis birača kako bi pribavio potvrdu za glasovanje (tzv. plavu potvrdu) pomoću koje se dokazuje da ima pravo glasovati na tom biračkom mjestu.

  • +16
Građani biraju svoje lokalne predstavnike Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kako se glasa?

Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasovati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata.

Iznimka su zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika iz redova nacionalnih manina, za koje na odvojenom listiću glasaju isključivo pripadnici nacionalnih manjina.

Može li se glasački listić fotografirati za uspomenu?

Ne, korištenje mobitela i fotografiranje listića u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka. Kazneni zakon, podsjeća Državno izborno povjerenstvo, propisuje i kaznenu odgovornost za kaznena djela povrede slobode odlučivanja birača, odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Kada će biti poznati prvi rezultati izbora?

Državno izborno povjerenstvo u 12 i 17 sati objavit će podatke o odazivu birača na izbore, a prvi privremeni rezultati očekuju se na stranicama DIP-a od 20 sati.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal