javno priznanje

Vodeći kineski znanstvenik: Ne treba isključiti da je covid nastao u laboratoriju

30.05.2023 u 18:12

Bionic
Reading

Bivši direktor kineskog Centra za kontrolu i zaštitu bolesti (CDC) rekao je da ne treba odbaciti teoriju prema kojoj je covid-19 nastao u laboratoriju

George Gao, međunarodno cijenjeni virolog, također je rekao da je kineska vlada istraživala teoriju o tome da je covid nastao u laboratoriju te se od tamo proširio svijetom, što je prvo priznanje da je Kina provela neku službenu istragu. 'Nisu pronašli ništa', rekao je.

Gao je bio voditelj CDC-a do srpnja 2022., zbog čega je bio na čelu kineskih istraga o podrijetlu covida.

Virus je prvi put otkriven u Wuhanu, gradu u središnjoj Kini, u prosincu 2019. Brojne studije sugeriraju da se covid najvjerojatnije počeo širiti s tržnice u Wuhanu gdje su se prodavale žive životinje.

Međutim, u gradu se nalazi i Institut za virologiju, istraživačka ustanova koja proučava koronaviruse. To je dovelo do teorije da je virus možda procurio iz laboratorija. Teoriju, koju su prvotno odbacili stručnjaci za javno zdravstvo, progurao je Donald Trump dok je bio američki predsjednik. Kina je to odlučno demantirala.

Govoreći za BBC, Gao je rekao: 'Uvijek možete sumnjati u bilo što. To je znanost. Ne isključujte ništa.'

Gao je sada potpredsjednik Nacionalne zaklade za prirodne znanosti Kine.

  • +5
Covid-19 Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Istraga o podrijetlu covida osujećena je nedostatkom suradnje kineske vlade s drugim državama i politizacijom problema. Na zapadu su pitanja o mogućem širenju virusa iz laboratorija povezana s idejom da je virus namjerno i zlonamjerno pušten u svijet, što je potaknulo teorije zavjere.

Ali otkako je Joe Biden postao američki predsjednik, vlasti u SAD-u počele su ozbiljnije shvaćati teoriju o slučajnom širenju iz laboratorija. U svibnju 2021. Biden je naredio obavještajnu istragu. Ranije ove godine Wall Street Journal pisao je Ministarstvo energetike SAD-a u izvješću za 2021. zaključilo s 'niskom pouzdanošću' da se virus najvjerojatnije proširio iz laboratorija, što je zaključak koji je u suprotnosti s izvješćima niza drugih američkih obavještajnih službi agencije.

U ožujku 2021. tim istraživača iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključio je, nakon istraživačkog posjeta Wuhanu, da je teorija o širenju virusa iz laboratorija 'malo vjerojatna'. Ali taj je posjet ometala kineska vlada i druga faza istrage je u međuvremenu obustavljena. 

Kineska vlada je teoriju o širenju virusa iz laboratorija nazvala 'lažnom i pogrešnom'.

Ali u svom intervjuu za BBC Gao je rekao: 'Zaista ne znamo odakle je virus došao... pitanje je još uvijek otvoreno.'

Gao, koji se školovao u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi, poznat je u kineskoj javnozdravstvenoj zajednici po dobrim odnosima s međunarodnim kolegama, ali i po tome što je spreman povremeno govoriti drugačije nego što to nalaže Komunistička partija Kine.

U travnju 2021. Gao je izazvao kontroverzu naizgled dovodeći u pitanje učinkovitost kineskih cjepiva, iako je kasnije rekao da je mislio na sva cjepiva, a ne samo na kineska.