SUKOB DŽIHADISTA U NIGERIJI

Vođa zloglasne terorističke skupine Boko Haram izvršio samoubojstvo: 'Izabrao je poniženje na onom svijetu umjesto na zemlji'

06.06.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau ubio se tijekom sukoba sa suparničkom džihadističkom skupinom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP), rekla je potonja u audiosnimci objavljenoj dva tjedna nakon prvih informacija o Shekauovoj smrti.

"Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv", rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnawija na snimci koju je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke skupine.

Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je priopćila da vodi istragu.

ISWAP na svojoj snimci opisuje kako su njegove snage, poslane u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Shekaua u njegovoj kući i počele borbu.

"Napustio je borbu i pobjegao te pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali", rekao je glas.

Nigerijska vojska tvrdila je da je ubila Shekaua i 2013. no to se ispostavilo kao netočno Izvor: Društvene mreže / Autor: The Guardian

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristaše pozvali na predaju, ali je Shekau odbio i ubio se, dodao je.

"Presretni smo", istaknuo je glas, dodajući da je Shekau "kriv za terorizam i za neopisive zločine".

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička skupina na sjeveroistoku Nigerije.