PRESUDA EGIPATSKOG SUDA

Vođa Muslimanskog bratstva osuđen na smrt

11.04.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Egipatski sud osudio je na smrt Mohameda Badija, vođu zabranjenog Muslimanskog bratstva, kao i još trinaestoricu čelnika te organizacije, jer su poticali kaos i nasilje, objavljeno je u subotu

Jedan državljanin Sjedinjenih Država i Egipta dobio je kaznu doživotnog zatvora zbog svojih veza s Bratstvom.

Osuđenici su u pritvoru zajedno s još tisućama drugih, otkako je prvi slobodnoizabrani egipatski predsjednik Mohamed Mursi 2013. svrgnut vojnim pučem pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Abdela Fatiha al-Sisija.

Sisi drži da je Muslimansko bratstvo glavna prijetnja egipatskoj sigurnosti. Bratstvo tvrdi da se bavi mirnim aktivizmom i da nema veze s islamističkim nasiljem u Egiptu koje ne prestaje otkako je nakon masovnih prosvjeda svrgnut Mursi.

Masovna suđenja članova Bratstva i osoba optuženih za veze s Bratstvom, kao i čvrsta ruka i prema islamistima i liberalnoj oporbi, navukli su na egipatske pravosudne vlasti međunarodnu osudu.

Izricanje presude prenosila je televizija, a nijedan optuženik nije bio prisutan. Osuđenici se mogu žaliti najvišem egipatskom civilnom sudu, i taj bi proces mogao trajati godinama, piše Reuters.

Badi je glavni vođa Bratstva i već je osuđen na nekoliko smrtnih kazna i doživotnih zatvora.