SVJETSKI MEDIJI BRUJE

Vođa IS-a ubijen ili ranjen u zračnom napadu?

11.11.2014 u 10:07

Bionic
Reading

SAD još ne može potvrditi je li zapovjednik Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen ili ranjen u zračnom napadu u blizini iračkog grada Falluje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće u utorak

Iračka državna TV u ponedjeljak je izvijestila da je u zračnom napadu kod Falluje ubijen Abu Huthaifa al-Yamani, pomoćnik vođe IS-a Abu Bakr al-Baghdadija. Istovremeno, kako prenosi CNN, izvješća iračke vlade sugeriraju da je i sam Baghdadi možda pogođen u napadima.

U borbi protiv Islamske države, samoproglašeni kalif Baghdadi neprijatelj je 'broj 1'. Irački ministar obrane Khaled al-Obeidi poručio je na Facebooku da je Baghdadi ranjen u zračnim napadima u Mosulu u petak, a da je njegov pomoćnik Musallam al-Turkmani ubijen. No iračko ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da su iračke zračne snage ranile Baghdadija u napadu u subotu u gradu al-Qaimu.

Glasnogovornik iračkog premijera rekao je CNN-u da njegov ured zasad ništa ne može službeno potvrditi. No čak i da je Baghdadi mrtav, Islamska država neće se tek tako raspasti.

'Transformirat će se, pojavit će se novi vođe', rekao je umirovljeni američki general James 'Spider' Marks za CNN. 'Imajte na umu da je vodstvo IS-a poteklo iz vojske Saddama Husseina. To su vrlo konvencionalno obučeni, veoma profesionalni lideri.'

Na marginama summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Pekingu oglasio se u utorak Ben Rhodes, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost zadužen za strateške komunikacije, rekavši da ne može potvrditi vijesti o Baghdadijevom ubojstvu ili ranjavanju. Glasnogovornik Pentagona Steven Warren također nema takvih informacija.

Islamska država, koja je u lipnju zauzela sjever Iraka gotovo bez otpora iračke vojske, proglasila je kalifat u dijelovima Iraka i Sirije koji su pod njezinom kontrolom.

Od petka su SAD i njegovi saveznici izveli niz zračnih napada protiv IS-a, od čega 23 u Siriji i 18 u Iraku.