razdragano mnoštvo

Vođa državnog udara u Gabonu prisegnuo za privremenog predsjednika

04.09.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Vođa državnog udara kojim je s vlasti svrgnut predsjednik Gabona Ali Bongo, prisegnuo je u ponedjeljak kao privremeni predsjednik pred sucima Ustavnog suda na ceremoniji koju je prenosila televizija, osmišljenoj tako da učvrsti vlast hunte

U osmome državnom udaru koji se u zadnje tri godine dogodio u zapadnoj i središnjoj Africi, vojni časnici pod vodstvom generala Bricea Oliguija Ngueme vlast su preuzeli 30. kolovoza, samo nekoliko minuta nakon objave da je Bongo osigurao treći mandat na izborima. No hunta je rezultat poništila uz objašnjenje da nije vjerodostojan.

Nguemu su po dolasku na ceremoniju uz ovacije dočekali vojni časnici i visoki dužnosnici. Na isti su način reagirali nakon položene prisege.

U programu državne televizije moglo se vidjeti razdragano mnoštvo koje pozdravlja novog vođu dok je svečani trenutak obilježen pucnjavom iz tenkova u smjeru mora.

Državni udar, koji je okončao 56 godina vladavine obitelji Bongo u ovoj zemlji poznatoj po proizvodnji nafte, potaknuo je brojne stanovnike da izađu na ulice glavnoga grada i pozdrave novog vođu.

Istodobno je međunarodna zajednica osudila događaj.

Čelnici srednjoafričkoga regionalnog bloka ECCAS u ponedjeljak bi se trebali sastati i razgovarati o svrgavanju dosadašnjeg predsjednika s vlasti.

Prošli su tjedan pozvali svoje partnere na čelu s Ujedinjenim narodima i Afričkom unijom da podupru što brži povratak na ustavni poredak.

Hunta još nije objavila koliko se dugo planira zadržati na vlasti u Gabonu.