IZBORI U MAKEDONIJI

VMRO-DPMNE tvrdi da ima dvostruku pobjedu

28.04.2014 u 00:39

Bionic
Reading

Makedonska vladajuća stranka VMRO-DPMNE proglasila je u nedjelju navečer dvostruku pobjedu, na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, temeljeno na svojem vlastitom prebrojavanju glasova, a prije objave službenih preliminarnih rezultata

'Mogu reći da je naša domovina u sigurnim rukama. Nikola Gruevski ostaje premijer i mogu također reći da ... Đorge Ivanov ostaje predsjednik', rekao je jedan dužnosnik stranke.

Državno izborno povjerenstvo još uvijek prebrojava glasove, ali njihovi prelimirani rezultati pokazuju da VMRO-DPMNE uvjerljivo vodi u svim izbornim jedinicama.

Oporba je kazala da neće priznati izborne rezultate. 'Makedonski građani su prevareni. Izbori su namješteni', rekao je novinarima na kraju glasovanja čelnik oporbe Zoran Zaev (SDSM).


Zaev je zatražio organizaciju novih izbora, optuživši vlasti da su 'masovno kupovale glasove, u nazočnosti i uz pomoć policije.' Izborno povjerenstvo tvrdi, međutim, da su izbori protekli pravilno i da je bilo tek manjih nepravilnosti.

Konzervativna stranka VMRO-DPMNE kojoj je na čelu premijer Nikola Gruevski također je odmah demantirala optužbe. "Ovo su bili dosad najmirniji izbori", rekao je viši dužnosnik stranke Antonio Milošovski.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji su promatrači nadzirali izbore, predstavit će svoje zaključke u ponedjeljak.

Na vlasti od 2006., VMRO-DPMNE premijera Gruevskog sazvala je prijevremene izbore godinu dana prije kraja mandata parlamenta kako bi učvrstila vlast.

Konzervativci unatoč velikoj krizi imaju povjerenje birača. Ankete su im davale 28 posto glasova, prema 15 posto za oporbene socijaliste SDSM-a.

VMRO-DPMNE bi mogao zabilježiti dvostruku pobjedu, budući da je istovremeno s parlamentarnim izborima održan drugi krug predsjedničkih. Dosadašnji predsjednik, konzervativac Đorge Ivanov, imao je u prvom krugu 13. travnja solidnu prednost pred oporbenim kandidatom Stevom Pendarovskim.

Makedonija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. U toj je zemlji BDP po stanovniku 35 posto prosjeka EU-a, prosječna je plaća 345 eura, a stopa nezaposlenosti premašila je 28 posto.

Vlada se međutim poziva na solidan gospodarski rast, niski javni dug i rast stranih ulaganja kao jasan dokaz da je na pravome putu u regiji teško pogođenoj krizom eurozone.