IZBORI U MAKEDONIJI

VMRO-DPMNE ima i predsjednika i većinu u parlamentu

Bionic
Reading

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Makedoniji pobijedio je aktualni predsjednik i kandidat vladajuće VMRO-DPMNE Gjorge Ivanov, a prema dosad prebrojanih 99 posto glasova, podržalo ga je oko 55,25 posto birača, javio je dopisnik Agencije Anadolija (AA)

Kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski, koji je u prvom krugu dobio 326.164 glasova, u drugom krugu je, prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima, osvojio 41,17 posto glasova, priopćila je Državna izborna komisija Makedonije.

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE na prijevremenim općim izborima osvojila je 42,18 posto glasova, gotovo dvostruko više od glavne opozicijske SDSM s podrškom 24,91 posto birača.

U obraćanju građanima nakon izbora i uoči drugog predsjedničkog mandata, Ivanov je poručio da su izbori održani onako kako i 'dolikuje europskoj Makedoniji'. Napominjući da je Makedoniji potrebna konstruktivna opozicija, naglasio je važnost nastavka puta te zemlje ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u.

Nikola Gruevski, aktualni premijer Makedonije, kazao je da je vladajuća Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija - Demokratska stranka za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO-DPMNE) ostvarila dvostruku pobjedu jer je slavila i na predsjedničkim i na prijevremenim općim izborima.

On je rekao da će tako njegova stranka imati 62 zastupnička mjesta u skupštini dok će opozicija imati 35 zastupnika. Gruevski je zahvalio građanima koji su, kako je rekao, deveti put uzastopno podržali njihovu politiku.

Državna izborna komisija Makedonije izbore je ocijenila uspješnima. Predsjednik izborne komisije Nikola Rilkovski je odbacio ranije pritužbe opozicije, rekavši da su neutemeljene i ispolitizirane.

Na izborima su se natjecala dva predsjednička kandidata i 14 lista čiji su se kandidati utrkivali za 123 zastupnička mjesta.