I DALJE NAPETO U MAKEDONIJI

Vlast i oporba se gađaju 'bombama', na ulicama prosvjedi

14.05.2015 u 13:00

  • +51

Prosvjed protiv vlade u Skoplju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vančo Džambaski

Bionic
Reading

Politička kriza u Makedoniji i dalje se ne smiruje. Makedonska oporba u srijedu je objavila snimke u kojima optužuje premijera Nikolu Gruevskog za prikrivanje kupovine Mercedesa vrijednog gotovo 600 tisuća eura javnim novcem. Vlast je već isto poslijepodne uzvratila snimkama u kojima se čuje kako oporbeni vođa Zoran Zaev od lokalnog građevinskog poduzetnika traži mito. U međuvremenu, građani i dalje mirno prosvjeduju tražeći smjenu vlasti, a inozemni ambasadori pokušavaju rasplesti krizu sastankom političkih vođa

Burno jučerašnje poslijepodne otvorila je nova, 31. 'bomba' emitirana u sjedištu oporbenog SDSM-a. U novom serijalu prisluškivanih razgovora bilježimo jedan od rijetkih otvorenih napada oporbe na albansku članicu vladajuće koalicije, stranku DUI, čiji visoki dužnosnik Musa Džaferi razgovara sa prekjučer smijenjenim šefom tajne službe Sašom Mijalkovim o namještanju javnih natječaja i reketarenju pojedinih tvrtki te izvlačenju novaca na stranačke račune.

Najveći interes javnosti, međutim, izazvala je objava razgovora o kupovini luksuznog Mercedesa novcem poreznih obveznika za osobne potrebe premijera Nikole Gruevskog. U razgovorima se čuje kako premijer s također smijenjenom ministricom unutrašnjih poslova Gordanom Jankulovskom, vidno oduševljena dodatnom opremom vozila koje naziva 'fantazija', komplotira kako će auto biti formalno registriran za potrebe MUP-a, a on će ga koristiti samo kad ide na neki važan put ili se pojavljuje pred novinarima.

Vladajući VMRO-DPMNE uzvratio je, prvo reagiranjem da su snimke montirane i da ništa ne dokazuju, jer je MUP i dalje vlasnik spomenutog vozila, a potom i pomalo neočekivanom 'protubombom'. Nepoznat netko, naime, na YouTubeu je objavio snimku zaštićenu mjerama u sklopu istrage protiv predsjednika oporbenog SDSM-a Zorana Zaeva, u kojoj se može čuti kako Zaev, u svojstvu gradonačelnika Strumice, traži mito za prenamjenu zemljišta od poduzetnika Ivana Sačevalieva. Zaev se brani tvrdnjama da je odmah nakon razgovora napravio zapisnik u kojemu je ustvrdio da ga Sačevaliev pokušava potkupiti, te je spomenuti zapisnik predočio javnosti.


Politički buran dan okončan je mirnim večernjim prosvjedom na ulicama Skoplja, na kojemu je više stotina ljudi još jednom zatražilo ostavku premijera Gruevskog. U međuvremenu je i vlast počela mobilizirati građane, pa su, nakon niza okupljanja u znak podrške policiji nakon nemira u Kumanovu, najavili i protuprosvjed simpatizera VMRO-DPMNE za ponedjeljak, 18. svibnja, dan nakon velikog prosvjeda u organizaciji oporbe. U međuvremenu, danas u 12 sati započeo je sastanak na kojemu sudjeluju premijer Gruevski, predsjednik DUI-a Ali Ahmeti, te oporbeni političari s makedonske (Zoran Zaev) i albanske strane (Menduh Tači, predsjednik DPA), koji pod moderacijom američkog veleposlanika Jessa Baileya i šefa delegacije EU u Skoplju, estonskog diplomata Aiva Oreva, pokušavaju naći rješenje za izlazak iz najteže političke krize u kojoj se našla Makedonija nakon međunacionalnog konflikta 2001.