ŠVEDSKA ZAUSTAVILA OSLOBOĐENJE

Vlasnik Wikileaksa ipak ostaje u zatvoru

14.12.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Premda je londonski sud oslobodio osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea uz jamčevinu, to je blokirala Švedska i uložila žalbu na odluku britanskog suda

Najprije je donesena odluka da je Assange oslobođen uz jamčevinu od 200.000 funti koju su platili brojni aktivisti za ljudska prava i slavne ličnosti iz cijelog svijeta, uključujući novinare i filmske redatelje, prenosi agencija dpa.

Taj 39-godišnji Australac priveden je prije tjedan dana na temelju europskog uhidbenog naloga upućenog iz Švedske. Tužiteljstvo te zemlje traži njegovo izručenje kako bi ga ispitalo o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonito prisiljavanje.

Ipak, Švedska je u utorak uložila žalbu na odluku britanskog suda da uz jamčevinu pusti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, čime je onemogućen njegov izlazak iz pritvora, potvrdio je Assangeov odvjetnik.

'Ovo se zaista pretvara u montirani proces', kazao je odvjetnik Mark Stephens nakon primitka potvrde o švedskoj tužbi o kojoj će se raspraviti u roku od 48 sati na Visokom sudu u Londonu.

Assangeovi pristaše tvrde da je sve više vidljivo da u švedskom zahtjevu za izručenjem postoji 'politički element'.

Ranije u utorak je sudac Prekršajnog suda u Westminsteru odobrio Assangeu jamčevinu od 200.000 funti, uz zahtjev obveznog nošenja elektronske narukvice i predaju putovnice.

Assange je najavio da nastavlja borbu protiv izručenja Švedskoj gdje ga dvije žene terete za 'seksualni prijestup'.

On je ovaj mjesec došao u središte pozornosti svjetske javnosti pošto je WikiLeaks objavio povjerljivu prepisku američke diplomacije, što je službeni Washington dovelo u neugodan položaj.

Riječ je o povjerljivoj prepisci između State Departmenta i 274 američka veleposlanstva i konzulata u svijetu, koja sadrži više od 250 tisuća dokumenata, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni.

WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci.