NEDAVNO OSNOVANA TVRTKA

Vlasnik firme koja je dobila milijunski posao s maskama otkrio detalje za tportal: Ovo je na granici isplativosti, mogao bih završiti u minusu

20.03.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila ići u nabavu zaštitnih maski za gotovo 19 milijuna kuna od tvrtke Medical and pharm trading d.o.o. Tvrtka je osnovana u Puli u studenom prošle godine. Njezin vlasnik Dominik Gjoni otkrio je tportalu kako je došlo do suradnje s Vladom, odakle nabavlja maske i po kojoj jediničnoj cijeni

Kada je Vlada jučer objavila vijest o nabavi maski, mnoge je zaintrigirala činjenica da ovaj posao ide tvrtki osnovanoj prije samo nekoliko mjeseci. Nju su osnovala trojica braće Gjoni, Dominik, Fabian i Stefan, iz Pule. Riječ je o trojici mladih liječnika, od kojih je Dominik Gjoni, nominalni vlasnik tvrtke, diplomu Medicinskog fakulteta u Osijeku primio u travnju prošle godine.

'Braća i ja otvorili smo tvrtku za promet lijekovima i medicinskim proizvodima, a upisani smo u HALMED-ov očevidnik još u studenom prošle godine. Nismo osnovali tvrtku s ciljem da prodajemo maske, imamo drugih proizvoda. Spletom okolnosti ušli smo u priču s maskama za neko drugo tržište. Saznao sam u međuvremenu da postoji potreba za maskama u Hrvatskoj i javio se pismom namjere i ponudom koja je tri puta bila jeftinija od sljedeće ponude koju je dobio Stožer civilne zaštite', pojasnio je tportalu Dominik Gjoni.

Jasno mu je da se, kada ljudi vide da je firma koja je osnovana prije nekoliko mjeseci dobila posao od gotovo 19 milijuna kuna, stvara dojam da nešto nije transparentno. Oni su se, kaže, javili Vladi pismom namjere još prije više od deset dana, a ponudu su dali i bolnicama te ljekarnama.

  • +8
Borba protiv koronavirusa u Općoj bolnici Karlovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vladi su ponudili cijenu od 2,8 kuna do tri kune po maski. To je gotovo upola manje od drugih ponuda koje su se kretale oko pet-šest kuna, tvrdi.

Ta je cijena, kaže nam Gjoni, na granici isplativosti jer proizvođači iz dana u dan mijenjaju cijene, a one divljaju i na prijevozničkom tržištu.

'Moja ponuda, koja je na granici isplativosti, stoji već deset dana na Vladi. Ušao sam u potencijalni rizik. Da sam stavio cijenu od pet, šest kuna, imao bih prostora i mogao bih podnijeti tu razliku u cijenama. Ovo je rizično, mogao bih završiti u minusu', dodaje Gjoni i otkriva da radi i sa Slovenijom.

'Imamo poslovnog partnera u Šangaju i uspostavili smo kontakt s dvije pouzdane tvornice od kojih smo prije već naručili maske. Dakle maske tek trebaju biti isporučene.

Jedna pošiljka za Hrvatsku već je krenula iz tvornice u Kini, no pitanje je, zbog transporta, kada će ona stići do nas', kaže.

Jasno mu je da se javljaju 'svakojaki likovi' u ovoj situaciji, no tvrdi da oni nisu takvi. Ova poduzetna braća treća su generacija liječnika u ovoj pulskoj obitelji, a majka im je sutkinja na Županijskom sudu u Puli.

  • +4
Sjednica Vlade u NSK-u Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Nas smo trojica braće liječnici i u Puli te u okvirima Istre svi nas vrlo dobro znaju - otac nam je bio liječnik, djed nam je bio liječnik, a mama nam je sutkinja na Županijskom sudu, tako da nismo jedni od likova koji će napraviti veliki profit na ovom. Naravno da je netipično to da netko tko je mlađi od 30 godina sklapa takav posao', svjestan je Gjoni.

Otkriva kako je prošle turističke sezone pokrenuo biznis s hotelima. 'Ovo ljeto otvorio sam turističke ambulante i povezao se s velikim hotelskim grupacijama u Istri. Obradili smo gotovo pet tisuća pacijenata u sezoni i ne samo da smo digli rejting hotelskim kućama, nego smo rasteretili hitnu medicinu i ambulante koje su ljeti potkapacitirane. Nije jednostavno pokrenuti nešto i ući u dugove. Platio sam tvornicama 150 tisuća krvavo zarađenih eura prije isporučenja robe', poručuje.