NEKI I OTKAZANI

Vlakovi kasne do 60 minuta, zatražite povrat novca

14.12.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Sve pruge na području Republike Hrvatske otvorene su za promet, ali zbog kvarova na vlakovima i lokomotivama zbog niskih temperatura i velikih količina snijega uz prugu neki su vlakovi otkazani, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture

Brzi i međunarodni vlakovi voze na većini relacija. Zbog zaustavljanja na stajalištima i manjim kolodvorima kako bi preuzeli putnike s otkazanih putničkih vlakova kasne od 30 do 60 minuta.

Otkazano je 15 ranojutarnjih vlakova i jedan s kasnijim redom vožnje - Vinkovci (11.00) - Zagreb GK (16.36). Na relaciji Rijeka - Šapjane voze autobusi.

U gradsko-prigradskome prijevozu grada Zagreba putnike prevozi uobičajenih devet garnitura, a ima tek manjih kašnjenja. Tri elektromotorna vlaka voze na sisačkom području.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković se ispričao svim oštećenim putnicima zbog otkazivanja i kašnjenja vlakova te ih pozvao da HŽ-u upute zahtjev za povratom novca za vozne karte.

Oštećeni putnici koji odluče zatražiti povrat novca trebaju se javiti službi za reklamacije HŽ-a, rekao je Ratković. Dodao je da će svaki zahtjev biti pojedinačno obrađen te da će njegov nalog biti da se svim putnicima kojima po zakonu pripada pravo na obeštećenje, novac vrati.

Prvoga dana snježne krize, u subotu, 8. prosinca, bilo je otkazano 115 od 717 vlakova, a jučer ih je bilo 87 i taj se broj svakoga dana smanjuje, kaže Ratković. Tvrdi da je glavni razlog otkazivanja i kašnjenja vlakova njihova dotrajalost, koja je do izražaja došla u posebno teškim vremenskim uvjetima. Problem je po Ratkoviću i u nemogućnost informiranja putnika jer brojni kolodvori i male stanice nemaju tu mogućnost.

Upitan kako komentira jučerašnji eksces kad je strojovođa u Hrvatskom Leskovcu zbog isteka smjene odbio voziti vlak, zbog čega je vlak stajao 90 minuta, Ratković je rekao da je riječ o ljudskoj grešci, ali ne strojovođinoj koji nije smio voziti duže od pripisanog vremena, nego onih koji su trebali organizirati smjenu, te da će oni zato odgovarati.