brendirat će privatni smještaj

Vlahušić za osnivanje Fonda za oporavak Dubrovnika s 500 milijuna kuna

30.04.2021 u 14:29

Bionic
Reading

Kandidat političke platforme "Dubrovnik naš Grad" za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić kritizirao je u petak izborni program HDZ-ovog kandidata Mata Frankovića, nazvavši ga financijski nemogućim, te najavio osnivanje Fonda za oporavak Dubrovnika s 500 milijuna kuna

Vlahušić je istaknuo kako je Dubrovnik najveći hrvatski izvoznik s 800 milijuna eura godišnje, a još uvijek nije poznato hoće li u sredstvima iz europskog fonda za oporavak biti zastupljeni dubrovački poduzetnici i obrtnici.

"Od 2015. do 2019. godine uplatili smo u državni proračun 25 milijardi kuna, s više od 5 milijardi kuna PDV-a. Najteže smo stradali u državi i imamo pad gospodarskih aktivnosti 90 posto u turizmu. U koronakrizi smo izgubili deset milijardi kuna. Tražimo jedan posto sredstava koje će Republika Hrvatska dobiti iz Europske unije za oporavak", rekao je Vlahušić.

Poručio je kako ta sredstva ne bi bila milost ili dar, već sredstvo preživljavanja u idućih godinu i pol dana, ponajprije kroz kredite za likvidnost do 30 tisuća kuna. Pozvao je Dubrovčane da daju svoje prijedloge kako uložiti taj novac, koje će proslijediti Ursuli von der Leyen, Dubravki Šuici i Andreju Plenkoviću.

Vlahušić je najavio četverogodišnji moratorij na kredite, osnivanje virtualne zadruge privatnih iznajmljivača s brojnim popustima, kao i smanjivanje turističke pristojbe za 70 posto te ukidanje turističkog paušala u iduće četiri godine.

"Brendirat ćemo dubrovački privatni smještaj kao najbolji na Mediteranu, temeljem ocjena TOMAS istraživanja", rekao je Vlahušić.

Osvrnuo se i na izborni program dubrovačkog HDZ-a kandidata Mate Frankovića, istaknuvši kako će vrtići i javni prijevoz doista biti besplatni, ali kad ih ne bude jer se neće moći financirati plaće zaposlenih.

"Franković se odriče prihoda Dječjih vrtića i Libertasa Dubrovnik, a moramo vraćati kredit 70 milijuna kuna godišnje. Zašto? Pa Franković je još lani sebi osigurao rezervno mjesto u Hrvatskom saboru, a na izborima listu HDZ-a nosi Zrinka Raguž. Dakle, napušta dubrovački HDZ i odlazi, jer su u vremenu krize njihova obećanja neostvariva", zaključio je Vlahušić.