LOKALNI IZBORI

Vlahušić vodi u Dubrovniku, SDP izgubio Rab

08.03.2015 u 21:16

Bionic
Reading

U 17 mjesta diljem Hrvatske na prijevremenim izborima građani su birali gradonačelnike i načelnike te predstavnička tijela, odnosno gradska i općinska vijeća.

U 19 sati zatvorena su birališta u 17 hrvatskih gradova i općina u kojima su održani prijevremeni lokalni izbori. Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća održani su ove nedjelje u Dubrovniku, Omišu, Hvaru, Korčuli, Pagu, Rabu, Novom Marofu, Zlataru i Svetom Ivanu Zelini te u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Lumbarda, Petlovac, Caglin, Strahoninec i Gundinci.

Kada je riječ o gradovima, najveći je odaziv do 16.30 sati bio u Pagu (54,15), iako je vrlo visok bio i u Omišu (45,38%), Rabu (44,28%), Novom Marofu (43,65%). Dubrovnik, iako je najveći grad među 17 mjesta u kojima se ponavljaju izbori, bilježi jedan od nižih odaziva – 37,5 posto. Najniži je bio Zlataru – 33,66 posto. Među općinama prednjači Čaglin s izlaznošću od 53,09 posto, zatim Petlovac (52,02 posto) dok je najmanji odaziv bio u Rugvici – 41,77 posto.

Prema prvim podacima u sklopu izlaznih anketa, koju je Dubrovački dnevnik proveo na nešto manje od 2000 ispitanika, Andro Vlahušić ide u drugi krug sa 44 posto glasova, dok Mato Franković (HDZ) u drugi krug ide s 25 posto. U Gradsko vijeće ulaze samo 4 koalicije i to HNS/SDP s 11 vijećnika, HDZ i partneri sa 6, KLBG Maro Kristić Srđ je Grad dobit će 5 mandata, a DDS Pera Vićana 3 mandata. Važno je napomenuti kako se radi o samo izlaznim anketama u urbanim sredinama, pa je za očekivati nešto drugačije rezultate, ali oni ne bi trebali odstupati više od 2,5 posto.

Kako pak javlja HTV, na Rabu je na izborima za gradonačelnika pobijedio kandidat HDZ-a Boris Bačić.

Nezavisni kandidat Stanko Majdak po svemu sudeći ostaje gradonačelnik Zlatara. S osvojenih 61,84 posto glasova u prvom krugu nezavisni Stanko Majdak i dalje ostaje gradonačelnik Zlatara, a njega su na nedjeljnim prijevremenim izborima poduprli SDP, HNS i Hrvatski laburisti, stranke čija je zajednička lista osvojila i najviše mandata, njih osam, u novom sazivu Gradskog vijeća.

U drugi krug prijevremenih izbora za gradonačelnika Novog Marofa u nedjelju su ušli HDZ-ovac Siniša Jenkač s osvojenih 47 posto glasova, te donedavni gradonačelnik i kandidat Narodne stranke - reformista Darko Hrenić, koji je osvojio 27,6 posto glasova, a lista HDZ-HSS-BUZ ostvarila je pobjedu na izborima za Gradsko vijeće.

radonačelnik Hvara bit će poznat nakon drugog izbornog kruga, u koji su na nedjeljnim prijevremenim izborima ušli SDP-ov kandidat Rino Budrović s osvojenih 41,99 posto glasova i HDZ-ovac Jurica Miličić, koji je osvojio 25,96 posto glasova.