CRKVA PORUČILA

'Vlado ostavi se ideologijzacije i bavi se gospodarstvom'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.09.2012 14:25
  • Objavljeno 19.09.2012 u 14:25
ivan miklenić

ivan miklenić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Po ocjeni Katoličkog tjednika "Glasa Koncila" politička jesen u Hrvatskoj započela je iznimno značajnim upozorenjem iz Crkve koje ne bi smjelo nikoga društveno relevantnoga u današnjem hrvatskom društvu ostaviti ravnodušnim.

Riječ je, kako piše u uredničkom komentaru 'Stop revoluciji' Ivan Miklenić, o propovijedi kardinala Josipa Bozanića, 9. rujna, u Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke.

"Riječi kardinala Bozanića u propovijedi na Mariji Bistrici mogu se razumjeti kao svojevrsni stop revoluciji koja se razmahuje, kao upozorenje da se prestane s ideologizacijom zakona i državnih struktura, uključujući i školstvo, te da se prestanu donositi odluke koje se protive zdravome razumu i protivne općem dobru, tj. legalnim i legitimnim hrvatskim nacionalnim interesima", napominje se u komentaru.

Navodi se kako su mediji, televizijski informativni programi (privatne televizije objektivnije i profesionalnije od javne!), internetski portali i pojedini dnevni listovi prenijeli tek neke od onih dijelova te propovijedi koje su ocijenili kao izravan ili sporan govor i suprotstavljanje postupanju sadašnjih državnih vlasti.

"Ne može se ne zapaziti koliko je ta propovijed uznemirila one kojih se izravno tiče te su se još jednom poslužili metodom odvraćanja pozornosti javnosti nametanjem potpuno druge teme koja se tiče odnosa Crkve i države u Hrvatskoj", navodi se u komentaru i dodaje: "Bolna je spoznaja da se hrvatskoj javnosti sredinom rujna nameće kao najvažnija tema tobožnja promjena ugovora a koja najvjerojatnije neće biti inicirana ni krajem listopada za mogućeg pohoda predsjednika vlade Papi!"

Komentator ističe kako bit upozorenja izrečenog kroz bistričku propovijed kardinala Bozanića isključivo je služenje općem dobru cjelokupnoga hrvatskoga društva i svih hrvatskih građana te nije upereno protiv vlasti kao takve - već protiv njezinih nekih postupka, a nije ni izgovoreno u korist formalne opozicije.

"U okolnostima da je današnja Hrvatska ostala bez stvarne i djelatne opozicije (oni koji se natječu za osvajanje vlasti nisu nužno stvarna opozicija) elementarna je dužnost Crkve - želi li biti vjerna svome poslanju služenja narodu u koji je inkulturirana - da poziva vlast na razboritost, trijeznost i odgovornost u donošenju svih odluka", navodi se u komentaru i dodaje da je upozorenje izvrsno došlo u času kad vlada, kako je višekratno najavljeno - ne mareći ni za geografske i povijesne činjenice a ni za stvarne nacionalne interese - kani uputiti na ratifikaciju sporni Sporazum Tuđman-Izetbegović, koji sam Tuđman nikada ne bi potpisao da nije bio obmanut.

U zaključku komentara kaže se da bi upozorenje kardinala Bozanića 'trebalo shvatiti da je kucnuo čas da se vlasti prestanu baviti ideologizacijom, a da se posvete podizanju gospodarstva i omogućavanju boljitka svim građanima

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi