HERA POTVRDILA

Vladino povećanje cijena struje i plina je zakonito

30.04.2012 u 18:28

Bionic
Reading

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju postupaka pokrenutih za promjenu cijena energije iz 2010. godine, na što ima zakonsko pravo

'Najnovije odluke o povećanju cijena energije Vlada je donijela na temelju postupaka pokrenutih za promjenu cijena energije iz 2010. godine, na što Vlada ima zakonsko pravo. I ovom prilikom naglašavamo kako sukladno Zakonu, niti Ministarstvo gospodarstva niti Vlada nisu vezani mišljenjem HERA-e u postupku odlučivanja o visini cijena energije', navodi se u priopćenju HERA-e.

I u Ministarstvu gospodarstva kažu kako je sve po zakonu te da je Ministarstvo ispunilo sve svoje proceduralne obveze, a i u HEP-u tvrde da su poštovali propisanu proceduru.

Nasuprot tome, neke udruge potrošača i sindikati Vladinu prošlotjednu odluku o poskupljenju električne energije i plina drže zakonski upitnom.

Tako Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) razmatraju mogućnost otvaranja sudskog spora protiv Vlade zbog odluke o poskupljenju struje i plina, smatrajući da Vlada nije ispunila propisanu proceduru koja je morala prethoditi odluci o poskupljenjima, rekao je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Sever kaže kako je Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, morala kao i prilikom prethodnih poskupljenja, prije odluke o poskupljenju zatražiti mišljenje HERA-e.

To nije učinjeno, nego se Vlada poziva na mišljenje HERA-e iz 2010. godine, čija je važnost, smatra Sever, istekla 31. prosinca 2011. godine.

'Ministarstvo je nakon primitka zahtjeva operatera za poskupljenje struje i plina ponovo trebalo zatražiti mišljenje HERA-e, a to nije učinilo', ističe sindikalac.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici odlučila da od 1. svibnja plin za hrvatska kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.