ANALIZA BIZARNOG POTEZA

'Vladino izmotavanje je nevjerojatno!'

03.09.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon što su vladajući jučer na sjednici Vlade pribjegli formalno-proceduralnim trikovima da bi zaustavili održavanje referenduma o Zakonu o radu, za koji je sindikalnom akcijom prikupljeno više od 800.000 potpisa, postalo je jasno da se u ovom slučaju Vlada, blago rečeno, zaletjela

Naime, Vlada Jadranke Kosor odlučila je odjednom strogo inzistirati na propisanoj proceduri. Bilo bi to pohvalno da je Kosoričina (ili bilo koja prijašnja) vlada i ranije bila toliko dosljedna u provođenju procedure oko, primjerice, nesređenih

popisa birača. Isto tako, valja se prisjetiti načina na koji je Jadranka Kosor izabrana za predsjednicu HDZ-a – aklamacijom, a ne demokratskom procedurom.

Politolog Višeslav Raos u razgovoru za tportal kaže da je, od trenutka kad su sindikati dostavili potpise za referendum i čim se vidjelo da ih je dovoljno i da su se dobro organizirali, postalo jasno da će Vlada odugovlačiti s provođenjem demokratske volje naroda.

'Prvo su tvrdili da moraju detaljno provjeriti sve potpise, da ne mogu raditi od danas do sutra, pa je bilo ljeto, pa su se nadali da će želja za referendumom u javnosti splasnuti i da će se u okviru priprema za proračun progurati i novi Zakon o radu. Vlada tu igra opasnu političku igru i smicalicama pokušava izbjeći svoju dužnost. Iako je prilikom prikupljanja potpisa sigurno bilo nepravilnosti, ono što sindikalni čelnik Ozren Matijašević zaziva je isto pomalo opasno, jer ispada da na valu nezadovoljstva Vladom želi provesti nešto što ne miriše na demokraciju. Malo ga je ponijelo, ali valja reći da je to Mlakarovo i Vladino izmotavanje nevjerojatno', smatra Raos.

Da cijela priča bude još čudnija, Vlada je na svojim stranicama promptno objavila imena i prezimena ljudi čiji su potpisi za referendum 'sumnjivi', prekršivši na taj način Zakon o zaštiti osobnih podataka, isti onaj zakon na koji se ogorčeno pozivala braneći objavu registra branitelja

'Tako je, razvoj cijele ove priče implicira da se Vlada pripremila ad hoc za to, pokušava se riješiti pitanja referenduma kao da je doslovce zaboravila na njega. Nije to vjerojatno nešto namjerno, već jednostavno manjak profesionalizma', rekao nam je Raos.

Vlada će, sada je to posve jasno, vrući krumpir zvan referendum o ZOR-u pokušati prebaciti na Sabor

'Da, u Saboru to ide na Odbor za Ustav u kojem je glavna oporba, a ona će pak sigurno napasti Vladu koja prebacuje odgovornost. Vlada tu lukavo pokušava prebaciti loptu na SDP. Očekujem vruću raspravu u Saboru, ali isto tako očekujem da će referendum ipak biti održan. Vlada će pokušati umanjiti štetu, svesti cijelu priču na razinu sindikalne akcije, iako je svjesna da je velik dio građana doživio to kao izražavanje nezadovoljstva radom Vlade', zaključuje Raos.