KOROZIJA NAGRIZA

Vladin zrakoplov je sav hrđav, kreće remont za 1,8 milijuna dolara

26.09.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Servis državnog zrakoplova Challenger 640 stajat će 1,8 milijuna američkih dolara. Kako bi Direkcija za upravljanje državnim zrakoplovima to mogla platiti, Vlada će na današnjoj sjednici odobriti isplatu 1,072 milijuna dolara iz proračunske zalihe državnog proračuna za uplatu treće rate za servis zrakoplova

Ukupna vrijednost servisa je gotovo dvostruko viša od vrijednosti ugovora potpisanog u lipnju mjesecu. U ugovoru zaključenom između američke kompanije Duncan Aviation i Direkcije stoji da je vrijednost servisa zrakoplova i dodatnih radova 936.630 američkih dolara, piše Jutarnji list

Ponuda američke kompanije za servis aviona bila je najbolja između četiri ponude koje su stigle u Direkciju i iznosila je 534.757 američkih dolara. Naknadno su s tvrtkom dogovoreni dodatni radovi koji su uključivali strukturu i podvozje aviona, interijer, modifikacije i vanjsko bojanje. Avion je u američku državu Michigan odletio 1. srpnja.


Nakon što su aviomehaničari Duncana počeli sa servisom, uslijedio je šok. Detaljnim pregledom su, naime, utvrđene 473 dodatne neispravnosti na avionu, a najviše u strukturi i na podvozju. Pred Vladom je bila odluka: ili platiti dodatnih 910 tisuća dolara za popravak ili prodati avion u dijelovima i ostati bez službenog zrakoplova. Odlučeno je da se obavi popravak.

Pregledom je utvrđeno kako je korozija nagrizla najveći dio strukture aviona. Prema dostupnim informacijama, korozija je nagrizla spremnike goriva, glavna putnička vrata, nosivu strukturu na obje glavne noge, vodljive dijelove uzemljenja kompozitnih panela vanjske oplate što znači da bi u slučaju udara groma došlo do proboja u kabinu aviona. Najveći trošak bio je popravak glavnih nogu. Ugradnja zamjenskih obnovljenih dijelova manje starosti stajala je 135 tisuća dolara. U kabini aviona također su učinjene potrebne preinake i popravci bitni za sigurnost letjelice. Avion je ponovo obojan te su na njega stavljene državne oznake.

Direkcija je dosad platila 744.975 dolara za remont zrakoplova. Da bi se avion ovog vikenda vratio u Hrvatsku, američkoj tvrtki mora se uplatiti još 1,07 milijuna dolara. Troškove servisa i obnove aviona, kako saznajemo, u jednakim dijelovima iz svojih proračuna platit će Ured Vlade Sabora i Predsjednika koji i koriste zrakoplov.