SINDIKAT PREPOROD O REBALANSU

Vladi znanje nije prioritet već trošak

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2009 13:07
  • Objavljeno 13.07.2009 u 12:54
željko stipić, preporod

željko stipić, preporod

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Školski sindikat Preporod smatra kako subotnji rebalans nije bio rebalans Državnog proračuna već proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koje je ostalo bez dodatnih 600 milijuna kuna namijenjenih obrazovanju, čime je financiranje školstva vraćeno na razinu iz 2007. godine

Posljednji rebalans predstavlja konačni obračun s projektom bivšeg ministra Dragana Primorca 'Srednja škola za sve' jer su ukinute njegove glavne stavke i prije nego su zaživjele - besplatni udžbenici, besplatni srednjoškolski učenički prijevoz i financiranje smještaja i prehrane u učeničkim domovima, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Ističe kako je svaki proračun svojevrsna politička poruka pa vlast, smanjenjem od 600 milijuna kuna za obrazovanje u ovom rebalansu i gotovo 900 milijuna u onom od travnja, poručuje da joj obrazovanje nije prioritet već trošak koji je moguće najbezbolnije smanjiti.

'Tražimo odgovornost onih koji su u svibnju, uoči lokalnih izbora, najavili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola i smatramo da građanima treba konačno reći istinu kako znanje u Hrvatskoj nije prioritet već trošak', rekao Stipić.

Dodao je kako je rebalansom zahvaćeno još 15-ak proračunskih stavki u području obrazovanja, među kojima i neka kapitalna ulaganja.nSredstva za informatičku izobrazbu nastavnika tako su smanjena u dva rebalansa s 12 milijuna na osam milijuna kuna, a novac za pomagala i opremu s 13,5 na 6,7 milijuna kuna pri čemu je do lipnja u osnovnim školama već potrošeno 6,5 milijuna kuna.

U dva rebalansa srezana su i sredstava za opremanje strukovnih škola s 12,6 na 6,8 milijuna kuna, pri čemu su gotovo četiri milijuna potrošena već u prvoj polovici godine. Značajno su smanjena i sredstava za projekte za unapređenje rada darovitih učenika (s 500 na 196 milijuna) te za subvencije za učiteljske stanove (s milijun kuna na 400 tisuća kuna), kazao je predsjednik Sindikata Preporod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi