DENIS BARIĆ OTKRIVA

Vladajući zasuli otočane velikim obećanjima

08.04.2016 u 16:34

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je napravila malu pauzu u obilasku otoka Zadarske županije te je skoknula do Prištine na inauguraciju novoizabranog predsjednika Kosova Hashima Thaçija. Već poslijepodne bit će opet u zadarskom arhipelagu, gdje u 17.30 na otoku Pagu pod njezinim pokroviteljstvom počinje Gospodarski forum uz nazočnost šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Hrvatskoj. O mogućem pojačanom angažmanu vlasti po pitanju poboljšanja života na otocima za tportal govori Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora

Otočni sabor postoji već 15 godina s ciljem okupljanja i povezivanja svih otočana, prijatelja mora i otoka kako bi, između ostalog, ubrzali razvitak hrvatskih otoka te izjednačili uvjete života na otoku i kopnu. Denis Barić i članovi predsjedništva Otočnog sabora sastali su se s Kolindom Grabar Kitarović u utorak, na početku predsjedničinog višednevnog boravka u Zadru, u kojem je otvorila svoj privremeni ured da bi u suradnji s Vladom potaknula nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka.

Na tom sastanku bili su i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić te zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić. Tom prilikom Tolušić je otočanima obećao riješiti sve probleme za maksimalno četiri mjeseca. Je li možda i predsjednica nešto obećala?

'Već po tome što je predsjednica prebacila Ured u Zadar i što je po cijele dane na otocima vidi se da ona sluša i želi se upoznati s otočnom problematikom. Susret je bio dobar, srdačan. Nama su interesantniji bili predstavnici ministarstava, pogotovo ministar Tolušić koji je nakon našeg izlaganja prihvatio to da otoci uđu u Zakon o regionalnom razvoju kao potpomognuta područja, što znači da se promijeni indeks razvijenosti. Prema sadašnjem indeksu, svi otoci su visokorazvijeni, što nije stvarno stanje na terenu', objašnjava Barić.

'Vlada će pronaći sav novac'

Konkretno, to će rezultirati poreznim olakšicama na dohodak i dobit, što znači da će gospodarstvenici na otocima taj novac moći ulagati i u otvaranje novih radnih mjesta. Uz izjednačavanje uvjeta poslovanja na otoku i kopnu, otočanima je važno to što će se jedinicama lokalne samouprave omogućiti da u natječajima za fondove EU-a i onima koje raspisuju hrvatska ministarstva ostvare dodatne bodove.

Otočni sabor uzalud je tražio promjene oko indeksa razvijenosti i od bivše Vlade prije otprilike dvije godine, u vrijeme javne rasprave uoči donošenja Zakona o regionalnom razvoju. U utorak su dobili ne samo to, već i obećanje predstavnika Ministarstva pomorstva da otočani neće osjetiti manjak u proračunu od 39 milijuna kuna za subvencije za linijski obalni pomorski promet. Otočani su se bojali da će zbog rezanja sredstava doći do redukcija na brodskim linijama ili poskupljenja karata, no dobili su uvjerenja da se minusi u ministarstvima neće osjetiti na otocima. Štoviše, Tolušić i Škrgatić obećali su da otočani neće osjetiti probleme ni u prijevozu ni s vodoopskrbom, a bude li potrebno intervenirati, Vlada će pronaći novac za pokrivanje svih troškova.

Dogovorena je, otkriva Barić, i kompletna izmjena Zakona o otocima. 'To znači da će se zakonske odredbe prilagoditi sadašnjoj situaciji, ali automatski i europskoj rezoluciji o stanju na otocima, koja je donesena u veljači ove godine i koju će RH, kao članica EU-a, morati primijeniti u svom zakonodavstvu. To uključuje puno promjena – od indeksa razvijenosti, pomoći gospodarstvenicima u prijevozu do porezne politike i dr.', najavljuje Barić.

Uprava za otoke povezat će ministarstva

U međuvremenu, predsjednica Grabar Kitarović imala je priliku uvjeriti se iz prve ruke u to da na otocima nema vode i da je pogolema problematika zemljišnih knjiga i parkova prirode. Na Dugom otoku najavljeno je rješavanje problematike zemljišnih knjiga, a prioritet je u općini Sali, u kojoj se zbog neriješenih knjiga i vlasništva nad nekim terenima ne mogu graditi planirani vrtić, igralište ni zgrada Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

'Ministar je obećao da će otoci kao potpomognuta područja ući u Zakon o regionalnom razvoju u roku od dva do četiri mjeseca. Rekli smo – bit će dobro ako bude do kraja kalendarske godine. Osim toga, tražili smo na sastanku i da se formira Uprava za otoke, umjesto sadašnjeg Sektora pri Ministarstvu regionalnog razvoja, i to je također dogovoreno, da se preko te uprave za otoke povežu sva ministarstva', otkriva Barić, predsjednik Otočnog sabora posljednje četiri godine.

Na taj angažman potaknula ga je, kaže, potreba da pomogne u rješavanju nagomilane problematike na otocima. Inače živi na relaciji Zadar - Veli Iž, odakle je porijeklom. 'Mi na Ižu smo još i dobri – dok su na njemu ambulantna i osnovna škola, dobro je', kaže Barić, a inače ne pripada nijednoj političkoj stranci. A vjeruje li u pusta obećanja koja je dobio u utorak? 'Vidjet ćemo. Ako se već idućeg tjedna, što je bilo najavljeno, potpišu ugovori za izradu zemljišnih knjiga u Salima, to će biti dobar znak da će se provoditi obećanja', zaključio je Barić.