PREMA NAPUTKU VLADE

Vladajući odbijaju sve oporbene amandmane

15.12.2008 u 13:45

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik većinom je glasova odlučio da je Vlada svoje amandmane na prijedlog proračuna za 2009. podnijela u skladu s Ustavom. Nakon toga saborska većina podržala je svih šest Vladinih amandmana

'Odbor je donio zaključak da amandmani Vlade nisu u suprotnosti s Ustavom', izvijestio je zastupnike predsjednik Odbora i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je u stanci plenarnog zasjedanja sazvao sjednicu Odbora.

Naime, SDP je na početku današnjeg zasjedanja zatražio da Odbor za Ustav ocijeni ustavnost Vladinih amandmana, ustvrdivši da je Vlada amandmane predložila na ustavno i zakonski upitan način. SDP-ovci su mišljenja da je Vlada, time što je u samo šest dana za gotovo dvije milijarde kuna promijenila prvotno predložene rashode u proračunu, 'poništila' amandmane zastupnika koji su ih podnijeli na prvotno predloženi tekst.

Parlamentarna većina podržala je svih šest Vladinih amandmana, nakon čega je počela rasprava i glasovanje o 79 zastupničkih, uglavnom HNS-ovih amandmana (75 na proračun i 4 na planove izvanproračunskih fondova), ukupno teških 1,8 milijardi kuna.

Zastupnici vladajuće koalicije odlučili su slijediti prijedlog Vlade, koja je u petak Saboru predložila odbijanje svih zastupničkih amandmana, pa su glasovali protiv amandmana podnesenih na resore financija, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te gospodarstva, rada i poduzetništva.

Odbijen je tako amandman kojim je IDS tražio 123,4 milijuna kuna više za prenesene poslove po Zakonu o prostornom uređenju i gradnju, koliko se predlagalo 'uzeti' Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

Nije prošao ni niz HNS-ovih amandmana, među kojima ni onaj kojim se predlagalo povećanje od 100 milijuna kuna za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR), a toliko se predlagalo smanjiti proračun za MORH.

Ministar financija Ivan Šuker kazao je kako taj HNS-ov amandman 'pokazuje elementarno nepoznavanje funkcije HBOR-a', istaknuvši da se Vlada protivi ponovnom pretvaranju HBOR-a u parafiskalnu instituciju. Oporbi je zamjerio i da se zahtjevom da se smanje izdvajanja za obavještajnu zajednicu i vojsku, što je prijedlog najvećeg dijela amandmana, želi oslabiti borba protiv korupcije.

Vesna Pusić (HNS) nužnim je ocijenila da se većim izdvajanjem za HBOR želi 'stvoriti, a ne trošiti nacionalno bogatstvo'. 'To nije financiranje potrošnje i represivnog aparata, već stvaranje bogatstva', kazala je.

Odbijen je i HNS-ov amandman da se 300 milijuna kuna više izdvoji za naknade za nezaposlene, odnosno doda nova stavka 'Naknade tehnološkom višku radnika'. Pusić je upozorila da je Hrvatskoj, zbog povećanja otkaza koje se zbog krize očekuje u 2009., nužan fond kojim bi se pomoglo novonezaposlenima.

Nije prošao ni amandman Željka Vincelja (HNS) za stomilijunskim povećanjem proračunskog izdvajanja za obnavljanje i korištenje robnih zaliha u Ministarstvu gospodarstva.

Bez potpore je ostalo i nekoliko zastupničkih amandmana kojima se tražilo više proračunskih kuna za poduzetničke zone.

HNS je prozvao Vladu da, time što je za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije u 2009. predvidjela samo 120 tisuća kuna, pokazala da joj nije namjera suzbijati korupciju, na što je Šuker uzvratio da su sredstva za suzbijanje korupcije predviđena i na drugim proračunskim stavkama.

Zastupnici su nastavili raspravljati i glasovati o zastupničkim amandmanima.