KOSOR SE ISPRIČALA

'Vladajuća većina je stabilna, a oporba vrijeđa'

14.10.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon posjeta tvornici Boxmark Leather u Varaždinu da je vladajuća većina u Hrvatskom saboru stabilna, a postupke oporbe nazvala je farsom jer, kada govori o postupcima nekih članova HDZ-a, zaboravlja uvrede koje je nanosila HDZ-u

Zamoljena za komentar situacije u kojoj danas u Saboru nije bilo kvoruma, pa je glasovanje odgođeno te ispriku potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, Kosor je kazala da je situacija, što se tiče vladajuće koalicije, dobra. Izvijestila je da je jutros održala sastanak s Miloradom Pupovcem (SDSS) te da vladajuća većina apsolutno postoji. Dodala je kako nije dozvolila da jedna zastupnica vladajuće koalicije koja je ovih dana rodila, danas dođe u Sabor, pa je glasovanje odgođeno.

'Itekako imamo kvorum i većinu koja je stabilna, unatoč svim naporima oporbe pogotovo posljednje dvije godine da sruši Vladu. Oporba je svoj program protekle dvije godine bazirala na projektima za rušenje Vlade. To je nažalost činila i ove godine i to u najosjetljivijim trenucima, kad smo tvrdili da možemo završiti pregovore do kraja lipnja. Oni su se svim snagama upinjali srušiti Vladu, a to čine i danas i pokušavaju nametnuti ritam za koji ja vjerujem da hrvatska javnost neće prepoznati', rekla je Kosor

Dodala je da oporba na sve načine pokušava sakriti uvrede koje je upućivala Vladi, njoj i HDZ-u protekle dvije godine i proteklih dana. Zato je, kako je rekla, važno što se Šeks ispričao. 'Drago mi je što je to učinio, međutim nećemo prestati upozoravati na uvrede koje trpi HDZ', rekla je premijerka.

Pupovac: Nisam sugerirao premijerki da bi trebala uslijediti isprika

Da je došlo do sastanka spredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, potvrdio nam je i sam SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Razgovarali smo o novonastaloj situaciji u Saboru i obavijestio sam je što moj Klub kani napraviti', rekao nam je Pupovac.

Kazao nam je da premijerki Kosor nije sugerirao da bi od strane HDZ-a trebala uslijediti isprika.

'Premijerka je svjesna situacije i njen je posao da sa svojom strankom napravi što treba napraviti', pojasnio je Pupovac.  (Maja Šurina)

Zato je, kazala je, 'prava farsa' bila jučer kad je zastupnica Vesna Pusić bila 'zgranuta' činjenicom da je HDZ podnio tužbu protiv Željka Jovanovića koji, tvrdi Kosor, učestalo, ne samo u Saboru, proglašava HDZ zločinačkom organizacijom.

Pritom, dodala je Kosor, zastupnica Pusić zaboravlja da su HNS i njegov predsjednik Radimir Čačić, prije nekoliko mjeseci podnijeli tužbu protiv nje, zbog riječi glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji je ovog proljeća ustvrdio da u prosvjedima protiv Vlade ima instrumentaliziranih članova opozicije. Za to je, ustvrdila je Kosor, bilo dokaza.

Tada su HNS i Čačić podnijeli tužbu protiv mene zbog Pavićevih riječi, ali nisu pribavili nužnu potvrdu o ukidanju imuniteta predsjednici Vlade, pa je postupak tako i završio, kaže premijerka.

Stoga je prema njezinim riječima, 'farsično i nevjerojatno' kako se oporba sada čudi kad je HDZ zatražio da Jovanović konačno odgovara za to što 220 tisuća članova HDZ-a proglašava zločinačkom organizacijom.

Dodaje da Vesni Pusić nije smetalo, isti dan kad je sazvala konferenciju za novinare i davala izjave, to da njezin zastupnik Goran Beus Richembergh naziva HDZ i HSS bandom.

Na kraju, kazala je da se ispričava svima kojima je bilo koji član HDZ-a uputio bilo kakvu neprimjerenu riječ, ali da neće odustati od borbe za istinu i za pravo govoriti o istini, pogotovo u izborno vrijeme.