VELIKA BRITANIJA

Vladajuća koalicija ublažuje antiterorističke mjere

26.01.2011 u 18:46

Bionic
Reading

Britanska ministrica unutarnjih poslova, Theresa May, prenose londonski mediji, najavila je danas u parlamentu određenu 'relaksaciju' u postojećim antiterorističkim mjerama kojima nisu bili zadovoljni ni konzervativci Davida Camerona ni liberalni demokrati Nicka Clegga

Vladajuća koalicija nije prihvaćala učinke mjera koje je donijela prethodna laburistička vlada u tzv. paketu 'Control orders'.

Mjere kontrole koje ograničavaju aktivnosti osumnjičenika za djelo terorizma ublažene su na zahtijev onih koji su prosvjedovali zbog kršenja ljudskih prava, ali nisu i neće biti ukinute, rekla je May.

Nastavit će se s elektronskim praćenjem osumnjičenika, koje ograničavaju aktivnosti osumnjičenika za djelo terorizma, ublažene su na zahtjev onih koji su prosvjedovali zbog kršenja ljudskih prava, ali nisu i neće biti ukinute, rekla je May.

Vlada je već bila najavila da će smanjiti razdoblje u kojem je mogla zadržati osumnjičenike za djelo terorizma sa 28 na 14 dana.

Tzv. virtualni kućni pritvor osumnjičenika moći će biti određeno za najviše dvije godine.

Najavljeno je da će neke mjere ipak biti pojačane koncem ove godine. Vlada će na vrijeme objasniti na koji će se način vršiti nadzor internetskog, telefonskog i osobnog komuniciranja osumnjičenika.

May je kazala kako je cilj vlade povratiti građanske slobode, ali nikako oslabiti obrambene sposobnosti zemlje niti ugroziti sigurnost. Ona vjeruje da će se vratiti pouzdanje građana u protuterorističke mjere.

Shami Chakrabarti, direktor nvo-a Liberty, kaže da se vlada služi spinovima i frazama te da su građanska prava i dalje ugrožena.