ukrajina

Vladajuća koalicija se raspala, mogući izvanredni izbori

17.05.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Vladajuća većina u Ukrajini raspala se u petak nakon što je stranka Narodni front izašla iz koalicije dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, što potencijalno znači da bi novi predsjednik Volodimir Zelenskij mogao raspisati izvanredne izbore, prenosi Reuters

'Proglašavamo naše povlačenje iz koalicije, i kraj svih aktivnosti ... pokrećemo inicijativu za novom koalicijom s novim ciljevima', rekao je parlamentu čelnik Narodne fronte Maksim Burbak.

Parlament sada ima jedan mjesec da formira novu koaliciju ili će predsjednik Zelenskij raspustiti parlament i raspisati parlamentarne izbore.

Zelenskij je pobijedio na predsjedničkim izborima protiv Porošenka prošlog mjeseca s velikom prednošću, no njegova novonastala stranka nema još veliku podršku u parlamentu.

Izvanredni izbori išli bi na ruku Zelenskiju, čija popularnost je velika, a čija stranka je na putu da osvoji izbore, no bez potrebne većine u parlamentu.

Zelenskij, koji je inače komičar bez prethodnog političkog iskustva, biti će inauguriran u ponedjeljak.

Parlamentarac Andrij Parubij rekao je parlamentu da je koalicija prestala s djelovanjem te je dodao kako 'u mjesec dana parlament mora formirati novu'.