TKO JE JAMIO, JAMIO JE

Vlada zaustavila upis novih branitelja

09.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Vlada je podvukla crtu i zaustavila upis novih branitelja, jer smatra da je prošlo dovoljno vremena od Domovinskog rata da svi koji mogu riješe status branitelja

Oni koji do sada nisu ostvarili status branitelja s novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja više neće ni moći, a slično vrijedi i za tzv. 'zaštićene braniteljske mirovine'.

Naime, braniteljsku mirovinu koja iznosi 45 posto od prosječne hrvatske plaće moći će dobiti samo oni koji su bili na bojištu i tamo proveli minimalno stotinu dana, dok je po dosadašnjem zakonu bio dovoljan samo jedan dan.Primjerice, ako je netko bio u ratu 99 dana nema pravo, s navršenih 65 godina, tražiti braniteljsku mirovinu, kao ni onaj koji je bio 101 dan u u neborbenom sektoru.

Samo branitelj koji je bio najmanje 100 dana u borbi, ili onaj koji ima status Hrvatskog ratnog vojnog invalida moći će, stupnjem novog Zakona na snagu, dobiti mirovinu.

'Uzrok bolesti ili smrti osobe više se neće moći pripisati sudjelovanju u Domovinskom ratu', rekao je ministar branitelja Tomislav Ivić. Branitelji su posljednji put 2005. godine mogli steći pravo Hrvatskog ratnog vojnog invalida, pa danas netko tko ima rješenje o PTSP-u, prema Zakonu ne može bolest povezati s djelovanjem u Domovinskom ratu.

Ministar obrane Branko Vukelić kazao je: 'Prošlo je vrijeme od kraja rata otkad su svi imali dovoljno vremena i mogućnosti steći status branitelja. Treba podvući crtu i zaustaviti zahtjeve koji svakodnevno stižu.''Sada je crta doista podvučena! Definirani su uvjeti i kriteriji pa će se napokon znati tko su pravi branitelji.', rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

'Prijedlog Zakona koji je upućen u hitnu proceduru u Sabor, usuglasila je koalicija, a podržavaju ga i braniteljske udruge', rekla je premijerka Jadranka Kosor i istaknula da su mnogi novi zahtjevi za braniteljskim statusima pristizali jer svi branitelji imaju udio u 'jednom od najmoćnijih fondova - Fondu hrvatskih branitelja.'

Ovaj potez će imati utjecaja i na proračun', rekla je Kosor i još se jednom zahvalila braniteljima jer su uoči 2. i 3. rebalansa proračuna podržali Vladu u uvođenju 'antirecesijskih mjera', odnosno kriznih poreza na plaće i mirovine veće od 3.000 kuna.