VELIKO PREDIZBORNO ZBRINJAVANJE

Vlada zapošljava 100 birokrata, najviše kod Kalmete i Mesića

27.10.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković dobio je mjesto u upravnom vijeću Državnog zavoda za statistiku. Cijena je to koju je HDZ platio kako bi im Tanković osigurao kvorum. Bez njega prošlog petka ne bi mogli skinuti imunitet SDP-ovcu Željku Jovanoviću niti donijeti 27 zakona te još 31 uvrstiti na dnevni red dok je oporba u bojkotu, otkriva Jutarnji list

Tanković je sam priznao da ga nisu željeli predložiti u upravno vijeće Državnog zavoda za statistiku, ali da je s potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovićem to sve 'sada sanirano'.

Milanka Opačić:

'Preko tajnih službi provjeravaju sve koji se prijave na natječaj i čim vide da je netko član SDP-a, ne žele ga zaposliti.'

Skandalozno je, kažu u najvećoj oporbenoj stranci, što HDZ samo mjesec i pol do izbora u državnu upravu imenuje nove ljude.

'U demokratskim državama takvo se nešto prije izbora ne događa. No kod nas HDZ ovakvim imenovanjima zbija redove', ocijenila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić za Jutarnji list

Imenovanja, međutim, nisu jedini način zbrinjavanja kadrova. Samo u posljednjih mjesec dana ministarstva, agencije, zavodi raspisali su javne natječaje za više od 100 radnih mjesta u državnoj upravi. Traže se stručni suradnici, referenti, savjetnici, ali i ravnatelji uprava, dakle svi oni čija su radna mjesta sigurna ako dođe do promjene vlasti. Ljudi izabrani na natječaju nisu imenovani i ne može ih smijeniti Vlada.

U zapošljavanju preko javnih natječaja raspisanih od 20. rujna prednjače ministarstva kulture, prometa i veza te pravosuđa. Ministarstvo kulture raspisalo je u zadnjih mjesec dana natječaje za 14 radnih mjesta - najviše traže stručne suradnike, ali traži se čak i stručni savjetnik u kabinetu ministra Jasena Mesića

No, isti ministar imenuje i ravnatelja državnih arhiva, a takvih traže ukupno četvero. Ministarstvo želi zaposliti 11 novih ljudi, a uglavnom se radi o stručnim suradnicima i savjetnicima. Međutim, tek sada su se sjetili popuniti i mjesta ravnatelja dviju uprava.

Do sada su naime na čelu Uprave za pomorski promet te za otočni razvoj bili vršitelji dužnosti ravnatelja. Ministar Božidar Kalmeta očigledno je zaključio da je mjesec i pol do izbora pravo vrijeme da na mjesta ravnatelja uprava imenuje ljude koje nova Vlada ne može smijeniti.

Ministarstvo pravosuđa samo je od 20. rujna do danas objavilo da treba devet stručnih suradnika te voditelja probacijskog ureda i dva načelnika. Odjednom nedostaju i kadrovi u Državnoj geodetskoj upravi koja namjerava zaposliti 11 stručnih referenata te dva voditelja odsjeka. U Agenciji za elektroničke medije, pak, osim analitičara i referenata traže i čistačicu. Agencija za odgoj i obrazovanje raspisala je natječaj za tri viša savjetnika, a Agencija za zaštitu okoliša tri savjetnika i dva referenta.

Vlada je kao mjeru štednje sredinom 2009. donijela zabranu zapošljavanja u državnoj upravi. No, ona je trajala samo pola godine pa se u državnoj administraciji zadnjih godinu i pol gotovo neprestano zapošljavaju novi ljudi.