SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU

Vlada uredila samu sebe i zaradila pohvale Gonga

31.10.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Vlada je danas promijenila i svoj Poslovnik te afirmirala Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona. Ovaj je potez snažno podržao Gong, uočavajući veliki demokratski potencijal

Vlada je dopunila svoj poslovnik i tako ispunila odredbe 'Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast'. Osnovni cilj je daljnje unaprjeđenje postojeće prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u donošenju propisa i zakona. 

Prilikom svakog upućivanja u proceduru Vlade, uz nacrt prijedloga zakona i drugih propisa, Vlada će morati prilagati i izvješća o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, ako su takva savjetovanja bila provedena. 

Ovlaštenom predstavniku Vlade ubuduće će za prihvaćanje bilo kojeg amandmana drugih predlagatelja biti potrebna prethodna suglasnost Vlade. Prethodna suglasnost Vlade nije potrebna u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja, zato što se time ne utječe na tekst konačnog prijedloga zakona.

Nevladina organizacija Gong smatra da je Vlada ovime osigurala potencijal za povećanje povjerenja građana u političke procese i institucije, poboljšanje kvalitete propisa te jačanje prevencije korupcije i klijentelizma. Smatraju da je ovo veliki iskorak prema konsolidaciji demokracije u Hrvatskoj.

Glavna funkcija usvojene izmjene Poslovnika je, kažu, da se javno savjetovanje te izvještavanje o njegovim ishodima izvuku iz marginalne pozicije iznimki te da ih se uspostavi kao pravila za donošenje obvezujućih političkih odluka kojima se temeljito utječe na svakodnevni život građana i građanki i ukupan razvoj društva. 

Prema posljednjim nalazima praćenja primjene Kodeksa, svega se trećina propisa upućivala u javno savjetovanje u fazi nacrta. No, predlagatelji propisa dosad su mogli tretirati Kodeks i javna savjetovanja kao iznimku, a ne kao pravilo. Čak i u slučajevima kad su savjetovanja bila provedena, ni Vlada ni javnost nisu znali njihove ishode jer tijela o tome uglavnom nisu izvještavala. 

'Demokratizacijski potencijal ove mjere je izvanredan, posebice u svjetlu nasljeđa kulture tajnosti i zatvorenosti iz prethodnih razdoblja kada je birokracija prvenstveno služila režimima, a ne građanima. Ova promjena osigurat će istinsku priliku građanima da sudjeluju u procesima donošenja odluka te omogućiti povećanje povjerenja građana u političke procese i institucije', ističu u Gongu te očekuju da će ovaj primjer dobre prakse Vlade pratiti i tijela lokalne i regionalne samouprave.