KRIZA U DRŽAVNOJ RIZNICI

Vlada ukida nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove?

Jadranka Kosor Petar Čobanković Darko Milinović vlada

Jadranka Kosor Petar Čobanković Darko Milinović vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministrica financija Martina Dalić prošlog je tjedna na razgovoru sa sindikalnim čelnicima iznijela prijedlog kojim Vlada traži da se 240.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama ponovno odreknu božićnice kako bi se uštedjelo 300 milijuna kuna u ovogodišnjem proračunu

Kako javlja Novi list, u ime Vlade u razgovorima sa sindikatima sudjelovali su i ministri zdravstva, kulture, državne uprave, obrazovanja i prometa, dakle svi oni u čijim bi resorima radnici trebali ostati bez božićnice.

No, najzanimljivija vijest iz Vlade govori o planovima spašavanja proračuna, i to - ukidanjem nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige. List piše da je Hrvatska obvezna do ulaska u EU ukinuti nultu stopu PDV-a na te proizvode, na koje će se plaćati najmanje pet posto PDV-a.

S druge strane, taj bi se udar na građane pokušao kompenzirati smanjenjem stope PDV-a sa 23 na 10 posto za dječju hranu, pelene, meso i mesne prerađevine.

'Moramo voditi računa o tome da će inflacija u ovoj godini biti oko tri posto i da bi poskupljenje kruha i lijekova dodatno opteretilo građane. No, s druge strane bi pojeftinjenje mesa ili druge hrane te potrepština za djecu donijelo rasterećenje. Odlučivat će socijalna komponenta, ali i utjecaj na proračun', kaže sugovornik Novog lista iz Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi