BUDUĆA SURADNJA SABORA I VLADE

'Vlada u EU-u mora djelovati na temelju stajališta Sabora'

12.06.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski sabor trebao bi dobiti nove ovlasti u zakonodavnom postupku EU-a i drugim europskim poslovima. Sabor, odnosno Odbor za europske poslove trebao bi vršiti nadzor nad Vladom, no kako se pokazalo tijekom današnje rasprave o Zakonu o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima, oporba u to baš i ne vjeruje

Sabor do sada nije bio izravno zastupljen u institucijama EU-a, a tako će se nastaviti i dalje. Međutim, Sabor će ipak imati riječ u europskim poslovima, a svoj utjecaj na razvoj zakonodavstva na razini EU-a ostvarivat će posredno, kroz djelovanje Vlade RH u institucijama EU-a. Naime, Sabor će kroz svoj Odbor za europske poslove razmatrati stajališta Hrvatske o dokumentima Europske unije i donositi zaključke o njima te raspravljati o izvješćima Vlade o održanim sastancima Vijeća EU-a. Osim toga, Sabor će, ponovno kroz Odbor za europske poslove, raspravljati o stajalištima Republike Hrvatske za sastanke Europskoga vijeća i sudjelovati u postupku predlaganja kandidata RH za institucije i tijela EU-a.

'Također, svi će saborski zastupnici biti upoznati sa svim dokumentima Europske unije i svim europskim poslovima, a u slučaju potrebe Saboru uvijek ostaje mogućnost da o pojedinoj temi umjesto odbora rasprava i odlučivanja budu provedeni na plenarnoj sjednici Sabora', pojasnio je kao predlagatelj predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.

No u stvarni nadzor Sabora nad Vladom ne vjeruju u oporbi. Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista podsjetio je tako da je i u EU- praksa da se Europskom parlamentu daju veće ingerencije, no da se u Hrvatskoj ide u drugom smjeru.

'Sasvim je nejasno tko to zapravo donosi konačni stav o stajalištima RH? Vlada će predložiti stajalište, odbor će razmatrati, Vlada će uzeti u obzir ono što je odbor razmatrao, postupit će u skladu s tim što je odbor razmatrao, ali nigdje ne piše, Vlada je obavezna provoditi stajališta Hrvatskog sabora - točka. Teorija je ono što piše u Ustavu da parlament nadzire Vladu, praksa je da Vlada poziva na red i proziva parlament ako se ponaša, je li, čudno i neodgovorno. To je nešto što se ne bi smjelo događati, što je oznaka sasvim drugačijih sustava koje nitko ne želi, nitko od nas ovdje ne želi takve sustave. Nemojmo ići u tom smjeru da nam parlament postane kreativni dekor izvršne vlasti', kazao je Vuljanić

S njim se složio HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner. 'Je li Hrvatska stvarno parlamentarna demokracija u kojoj je parlament nadređen izvršnoj vlasti, naravno u sklopu svojih ingerencija, ali gdje suverenitet hrvatskog naroda proizlazi iz vlasti parlamenta? Čini mi se da se ide u jednom drugom smjeru u kojem će izvršna vlast značajno jačati, a parlament biti zapravo samo u funkciji podržavanja odluka izvršne vlasti', rekao je Reiner.

Međutim, nedoumice oporbe otklonio je SDP-ov Peđa Grbin, kazavši da je u zakonu jasno sve naznačeno.

'U Ustavu Republike Hrvatske, u članku 144, piše da Vlada u institucijama Europske unije radi na temelju zaključka Sabora. U članku 8. prijedloga zakona jasno i nedvojbeno stoji da Vlada u institucijama Europske unije djeluje na temelju zaključka ako ga Sabor donese. Dakle, u članku 8. ovog prijedloga vrlo jasno, bez ikakve dvojbe stoji da, ako Hrvatski sabor donese zaključak koji je različit od stajališta Vlade Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske mora u institucijama Europske unije djelovati na temelju toga zaključka. Oko toga u zakonu nema apsolutno nikakve dvojbe', kazao je Grbin

Zamjerila je oporba vladajućima i što tijekom današnje rasprave nije bilo predstavnika vladajućih, iako je predlagatelj zakona saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

'Ovo je Zakon o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH. Dakle, nitko iz Vlade se nije udostojao danas doći i sudjelovati u ovoj raspravi. Pa kako sada da vjerujemo da sve ove riječi koje su izrečene, da svi ovi modeli koje ste nam objasnili, da će sve ove dobre namjere u koje ne sumnjam da imate naići na bilo kakvo plodno tlo kada danas ovdje nema predstavnika Vlade', kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković

Odgovorio mu je HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Vlada se očitovala, ovo je dakle pitanje koje proistječe iz inicijative saborskog tijela i ne vidimo razloga da bi nama ovdje netko iz Vlade trebao o ičemu po ovome pitanju patronizirati', rekao je HNS-ovac.