SLUČAJ 'MAJICA'

Vlada traži očitovanje Vijeća časti HND-a

31.07.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo ustvrdilo da je Jadranka Kosor izvršila jasan pritisak na medije koji je rezultirao otkazom snimatelju RTL-a zbog majice s natpisom 'Ne trebam seks, vlada me je.. svaki dan', premijerka je uvukla sve članove Vlade u novu bitku za osvjetljavanje vlastitog obraza

ZAGREB - Podsjetimo, snimatelj RTL-a Ivan Cvirn dobio je otkaz u četvrtak poslijepodne, nakon što se ranije istoga dana pojavio radnom zadatku na sjednici Vlade u majici s natpisom na engleskom jeziku 'I don't need sex, the government fucks me every day'. Otkazu je prethodilo žestoko javno obraćanje premijerke, u kojem je izjavila da Vlada neće tolerirati takvo vrijeđanje. 

Primjereno institucijama

Vlada tvrdi da ne odriče pravo pojedincima, pa ni medijskimdjelatnicima na izražavanje vlastitog mišljenja i osobnog stava,dodajući da ono nije spojivo s obavljanjem profesionalne zadaće.'Ističemo da je u svim demokratskim zemljama uobičajeno primjerenoponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih djelatnika u javniminstitucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema timinstitucijama', poručila je Vlada.

Reagirajući na buku koju je u javnosti podigao ovaj slučaj, Vlada na čelu s predsjednicom Kosor u petak poslijepodne našla je za uputno uputiti priopćenje javnosti. Tako doznajemo da Vlada 'u potpunosti podupire i zalaže se za slobodu medija i pritom ni na koji način ne utječe na rad novinara, urednika i drugih medijskih djelatnika'.

Najoštrije, štoviše, Vlada odbacuje insinuacije HND-a i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade 'na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije'.

Nitko iz Vlade RH nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju, stoji u Vladinom priopćenju. Pače, 'unatoč negodovanju članova Vlade, predsjednica Vlade omogućila je snimatelju da profesionalno obavi svoj posao te je na kraju sjednice uputila poruku u kojoj je apelirala na sve urednike medija da njihovi djelatnici neprimjerenim ponašanjem ne vrijeđaju instituciju Vlade RH'.

Naposlijetku, Vlada je priopćila da očekuje da se i HND zalaže i promiče moralne i etičke vrijednosti te demokratske standarde koji vrijede u svim uljuđenim društvima, a Jadranka Kosor pozvala je Vijeće časti HND-a da iznese svoj sud o vrijeđanju institucije Vlade, 'i to u prigodi obavljanja službenih obveza u zgradi Vlade Republike Hrvatske'.

Niti dva sata nakon Vladinog poziva Vijeću časti HND-a, otvoreno pismo predsjedniku HND-a Zdenku Duki poslao je Ivan Lovreček, glavni urednik Informativnog programa RTL Televizije, koji reakciju krovne novinarske udruge u Hrvatskoj na otkaz snimatelju smatra - neprimjerenom. Podsjetimo, HND je apelirao na RTL da povuče otkaz snimatelju Cvirnu.

RTL vs. HND


'Neugodno sam iznenađen Vašim stavom jer smatram da novinari zaslužujustrukovnu udrugu koja će, vodeći se spomenutim načelima, doprinijetiprofesionalizaciji svih medija u Hrvatskoj', poručio je glavni urednik informativnog programa RTL-a Ivan Lovreček predsjedniku HND-a Zdenku Duki.

'Takvim svojim djelovanjem samo nastavljate eroziju ugleda novinarske profesije i HND-a. Svi naši novinari, snimatelji i ostali suradnici, svakodnevno obavljajući svoj posao predstavljaju RTL Televiziju. To znači da se trebaju profesionalno ponašati i biti pristojno odjeveni, bez istaknutih simbola ili poruka, te da se prema svim institucijama ovog društva trebaju ponašati sa poštovanjem – bez obzira tko je na vlasti danas, a tko će na vlasti biti sutra. I to nema nikakve veze sa pitanjem slobode medija ili izražavanja, nego profesionalnih standarda prema kojima bi svi zajedno trebali težiti. Pri tome bi upravo HND trebalo postavljati visoke standarde u novinarskoj profesiji, a ne rušiti ih porukom svim kolegama da se bilo gdje mogu ponašati kako ih je volja.

RTL Televizija ostaje pri svojoj odluci i stavu o jučerašnjem događaju. Nastavit će', poručio je Lovreček, 'inzistirati na visokim standardima izvještavanja, objektivnom i kritičkom novinarstvu ali i poštivanju osnovnih uzusa javne komunikacije.'

O slučaju 'majica' raspravljalo se danas i u HRT-ovoj emisiji 'Hrvatska uživo', u kojoj je gostovao psiholog Boris Blažinić. 'Ako se dolazi u parlament, zna se, kao i u kazalištu, što je prikladno, a što ne, te se mora biti spreman na to da će netko biti ismijan ili izbačen', rekao je Blažinić. Na pitanje kako komentira reakciju premijerke Kosor, odgovara da svatko ima pravo izraziti svoj stav i građanski neposluh, ali u određenim situacijama postoji kodeks ponašanja. Ako ga nema, reakcija ovisi o procjeni u toj situaciji. Premijerka je, procjenjuje psiholog, vjerojatno reagirala zato što se natpis tiče nje same, a ista bi ta majica, u nekoj drugoj situaciji, vjerojatno bila smiješna.

U međuvremenu, oglasio se i sam Cvirn, poručivši da je premijerka pokazala da je prava učenica Ive Sanadera. Prema njegovom mišljenju, doduše, Sanader bi u jučerašnjoj situaciji poludio i prekinuo sjednicu, dok ju je Jadranka Kosor barem odradila do kraja.

Bivši djelatnik RTL-a nakon otkaza obukao je majicu s natpisom 'Ne kradi, vlada mrzi konkurenciju', koju je također kupio u SAD-u.