zakon o radu i mnogi drugi

Vlada telefonski povukla niz zakona iz procedure, što nam poručuju?

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 09:40
  • Objavljeno 16.10.2019 u 09:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici odlučila povući iz procedure u Hrvatskome saboru nekoliko zakonskih prijedloga

Povučen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, sve s Konačnim prijedlogom zakona, javlja Hina.

Zakonske prijedloge Vlada će dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, izvijestili su u srijedu iz Vlade.

Nešto prije informacije iz Vlade, Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se priopćenjem u kojem stoji kako odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas u 10 sati u prostorijama HUP-a, javlja N1.

'Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva', stoji u priopćenju HUP-a.

  • +13
  • +10

Sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Vlada je prošloga tjedna uputila u Sabor izmjene Zakona o radu i pet pripadajućih zakona koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje.

Vraćanje granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života bio je jedan od zahtjeva referendumske inicijative "67 je previše" koja je za to prikupila više od 700 tisuća potpisa.

O istoj temi bilo je riječi na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, na kojoj je saborske zastupnike državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor u srijedu ujutro trebao očitovati.

'Vlada povlači izmjene Zakona o radu', rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

"Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice", primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).

Vladin potez 'brani' Ante Babić (HDZ) i ističe da su "okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima".

Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i sa Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ranije je otkazala za srijedu najavljenu konferenciju za novinare, uz objašnjenje da su dobili najavu iz Vlade da će povući iz daljnje procedure Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina.

Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva, naveli su iz HUP-a.

Vlada je na svojim mrežnim stranicama objavila da je u utorak, 15. listopada održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuče šest zakonskih prijedloga.

To su izmjene zakona o radu i o državnim službenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, poručila je hrvatska Vlada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!