121 MILIJUN RAZLOGA

Vlada sanira dugove i smjenjuje upravu SC-a

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 24.01.2013 18:30
  • Objavljeno 24.01.2013 u 12:47
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zbog nagomilanih dugova i nepodmirenih obveza koje su na kraju 2012. godine iznosile čak 121 milijun kuna, Vlada je odlučila pokrenuti sanaciju Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu

'Uprava nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Studentskog centra i stoga predlažemo sanaciju', pojasnio je odluku Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Predstavljajući kabinetu premijera Zorana Milanovića odluku o sanaciju Studentskog centra Zagreb, ministar Željko Jovanović je podsjetio kako su na kraju 2011. godine ukupne nepodmirene obveze centra iznosile 110 milijuna kuna, no u godini dana povećale su se na 121 milijun.

'Problem se nije riješio, a gubici su se povećavali. Kad je prije 11 godina provedena sanacija, a dug iznosio 87,5 milijuna kuna, Studentski centar je završio u plusu od 21 milijuna kuna. Sanacija je trajala dvije godine. Nakon osam godina stvoreno je 110 milijuna kuna novog duga', rekao je ministar Jovanović

Osim kritika upravi, za koju je ustvrdio kako 'nije funkcionirala kako je trebala', naveo je i objektivne probleme poput činjenice da se cijena studentskog obroka nije mijenjala 15 godina, a smještaja u domu 19 godina.

'Od nepodmirenih obveza, 63 milijuna kuna odnosi se na dobavljače, 34 milijuna odnose se na preuzete cesije o otkupu potraživanja, dug za kamate iznosi 13,7 milijuna, a za neplaćene poreze i doprinose 10 milijuna kuna

Iako smo zahtijevali racionaliziranje zaposlenih, broj se povećao na 1.016 zaposlenika. Sadašnja uprava nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Studentskog centra te predlažemo odluku o sanaciji, utvrditi vjerovnike i njihove tražbine, način namirenja vjerovnika, prijeboje s obvezama prema državi te imenovanje sanacijskog upravitelja i sanacijsko vijeće', zaključio je ministar Jovanović.

Studentski centar u Zagrebu ima na raspolaganju 7.566 kreveta, a brine o standardu više od 67.000 studenata i dnevno radi i do 30.000 obroka. Osim smještaja i prehrane, brine i o povremenom zapošljavanju te kulturnim aktivnostima studenata.

Jovanović o sanaciji SC-a

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!