IZVJEŠĆE O PRAVOSUĐU

Vlada priznaje Uniji: Pokradeno 750 milijuna kuna

Bionic
Reading

Vlada je u posljednjem izvješću pobrojala posljednje afere koje su istražene u državnom resoru te zbrojila nanesenu štetu, koja prema procjenama iznosi 750 milijuna kuna. Dio izvješća za poglavlje 23, vezan za korupcijske afere koje su financijski dotukle državu, pripremili USKOK i DORH. Najavljeno je kako će izvješće zajedno sa svim pobrojanim aferama uskoro biti objavljeno na stranicama Vlade

Vlada će na današnjoj sjednici usvojiti posljednje izvješće o Poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, te ga poslati u Bruxelles.

U izvješće su, otkriva Nova TV, u samom finalu dodane istrage kojima se želi dokazati da se ne love samo male, već i velike ribe. Naime, prije mjesec dana Bruxellesu je poslano izvješće u kojem je Vlada naznačila napredak u procesuiranju i presudama, pokazujući primjer Damira Polančeca i Berislava Rončevića te dva bivša veleposlanika, Nevena Jurice i Jovana Vejnovića.

No kako to Europsku uniju nije previše impresioniralo, Vlada je pripremila izvješće u kojem će stajati da se u ovom trenutku procesuira Ivo Sanader, kao bivši zamjenik ministra vanjskih poslova i bivši premijer, koji je osumnjičen, između ostalog, da je 90-ih posredovao u uzimanju kredita od Hypo banke i na taj način uzimao proviziju. Zanimljivo, Sanadera se ne spominje u svim aferama o kojima se piše u zemlji. Primjerice, ne spominje se afera Fimi media, koja s korupcijom i kriminalom usko povezuje vladajući HDZ, jer se preko Fimi medije iz državnih tvrtki izvlačio novac za crne stranačke fondove. Osim toga, zbog afere Fimi media protiv bivšeg premijera hrvatsko je pravosuđe podignulo optužnicu.

Također je zanimljivo da se, prema spoznajama Nove TV, u Vladinom izvješću spominje čelnik Hrvatskih voda Jadranko Husarić i nadležni suradnici. Husarić se unatoč aferama 'teškima' oko pola milijarde kuna i dalje održava na čelu jedne od najvažnijih državnih tvrtki. U izvješću poslanom u Bruxelles spominje se i Vinko Mladineo, bivši čelnik Fonda za energetsku učinkovitost, gdje je procijenjena šteta od 100 milijuna kuna. Zatim Daimler - Zagreb je poslao Bruxellesu odgovor da su podignute tri kaznene prijave, a procjena štete je šest i pol milijuna kuna. A tu je i čuveno bojenje tunela, Skladgradnja, 22 milijuna kuna. To je ono što Vlada šalje Bruxellesu, uključujući pronevjere stanova u HEP-u za 8 milijuna kuna i Indeks sa 5 milijuna, gdje se hvale sa 18 optuženih, od toga 12 profesora. Banski dvori se očito nadaju da bi te krupne ribe, da tako kažemo, mogle zadovoljiti EU da nam da zeleno svjetlo.

No ako i položimo ispit, ono što slijedi nije baš tako jednostavno, ima tu još dosta stepenica ili centimetara, kako to kaže premijerka. Europska komisija zasjedat će 19. svibnja, kada može dati preporuku o ulasku Hrvatske u EU. Potom se 23. svibnja okupljaju ministri vanjskih poslova, koji mogu zaključiti pregovore i odrediti datum ulaska u EU. Međuvladinu konferenciju Mađarska je već sazvala za 21. lipnja. Moguće je, ako Hrvatska ispuni sve uvjete ili ako Europa zaključi da smo ih ispunili, da poglavlje o pravosuđu može biti zatvoreno. Potom 23. i 24. predsjednici država i vlada imaju samit na kojem će odlučiti je li Hrvatska spremna ući u Europsku uniju ili ne.