SVE NA JEDNOM MJESTU?!

Vlada prihvatila Baukovu ideju o 'državi bez papira'

03.04.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o državnoj informacijskoj strukturi koji bi, prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, trebao pomoći u izgradnji 'države bez papira' koja bi građane izvukla iz labirinta silnih procedura

Država bi, kaže ministar Arsen Bauk, trebala biti na usluzi građanima koji ne moraju znati sve podjele odgovornosti unutar javnih tijela i državnih službi kako bi stekli pravo na neku od potrebnih isprava ili slično.

'Građani više ne bi trebali gubiti vrijeme istražujući gdje se rješavaju pojedini zahtjevi, već je država ta koja mora, na najjednostavniji način, osigurati pristup uslugama', rekao je Bauk na sjednici Vlade predstavljajući prijedlog zakona.

Ta jednostavnost trebala bi se postići 'Jedinstvenim upravnim mjestom', i to u realnom i virtualnom svijetu. 'Za realizaciju Jedinstvenog upravnog mjesta nužno je osigurati pristup do svih podataka u državnim službama na mjestu kontakta sa strankama i na mjestu rješavanja zahtjeva', kazao je Bauk i dodao da će umrežavanje podataka biti obavezno za sve institucije.

Ovaj bi zakon napokon donio pravnu regulaciju za izgradnju informacijske infrastrukture države. 'U prijedlogu zakona utvrđuje se sustav središnjeg državnog portala kao jedinstveno upravno mjesto u virtualnom svijetu. Određuje se nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav koji je obvezujući za sve institucije, propisuje se komunikacija institucionalnog sektora s građanima preko korisničkog pretinca države...', navodi Bauk.

Smatra da će novi zakon i novi informacijski sustav osigurati primjenu principa 'samo jednom', i to digitalno kao dio administrativnog rasterećenja građana i poslovnih subjekata. Bauk kaže da je ideja ta da se steknu preduvjeti za stvaranje 'države bez papira'.

'Nadam se da će se ovim mjerama postići to da javna i državna uprava bude više na usluzi građanima, da građani više ne budu u labirintima procedura za što imamo osnovane pritužbe', zaključio je Bauk.

325120,324108,323781,323616