ŠIRENJE REMENA

Vlada priča o štednji, a potiho diže plaće

04.12.2009 u 10:16

Bionic
Reading

Usprkos pričama o štednji Vlada i dalje podiže plaće državnim službenicima. Prošli mjesec posebnom uredbom povećana su primanja za 18 zaposlenika u uredu za zakonodavstvo, saznaje Nova TV. Trima pomoćnicima predstojnika plaća je porasla za 1.300 kuna, a 15 savjetnika za najmanje 400 kuna

Ministar uprave Davorin Mlakar povišice je objasnio osnivanjem posebnog ureda koji će preuzeti poslove harmonizacije zakona s Europskom unijom.

'Ne znam kakav su oni uopće sustav napravili, ozbiljan posao bi zahtijevao ljude s iskustvom', zaključio je ministar, dodajući da ne zna za rast plaća.

Naime, selidbom na novo radno mjesto koeficijent trojice pomoćnika predstojnika narastao je sa 2,10 na 2,60. Isto tako, za 15 savjetnika koeficijent je sa 2,15 skočio na 2,30.

Oporba negoduje

Oporba, međutim, ne štedi kritike i tvrdi da za ovakvo što nema opravdanja. 'Nema tu nikakvog opravdanja, tko je gdje radio, imaju li veće, ili manje plaće. U ovom trenutku od svih se traži da štede, a 500 ljudi dnevno ostaje bez posla. Nema opravdanja ni za kakve naknade ni za kakvo podizanje plaća', rekla je SDP-ovka Milanka Opačić.

'Sad odjednom, tu i tamo ispod žita se nekim ljudima, koji su politički podobni i koji su bliže oltara pa bolje čuju misu, povećava plaća mislim da to nije korektno', objašnjava Goran Beus Richembergh iz HNS-a.