SMJENA MILE JELAVIĆ

Vlada otkrila ime nove pravobraniteljice za djecu

05.03.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Dugogodišnja pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić nakon isteka mandata razriješena je dužnosti. Nju bi trebala zamijeniti Ivana Milas Klarić s Katedre za obiteljsko pravo, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Također pravnici Mili Jelavić istekao je osmogodišnji mandat, a imenovanje nove pravobraniteljice još treba potvrditi Sabor. Na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlade donesen je niz razrješenja i imenovanja. Osim što je premijera napustila glasnogovornica Ivana Grljak koju je zamijenio Nikola Jelić, na osobni zahtjev je Zvonko Gržetić razriješen dužnosti ravnatelja Hrvatskog hidrografskog instituta, a novim ravnateljem imenovan je Nenad Leder.


Ema Culi razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Hrvatske akreditacijske agencije, a novim članom imenovan je Marijan Varga, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva.

Prva pravobraniteljica za djecu bila je poznata odvjetnica koja je zastupala dječja prava Ljubica Matijević Vrsaljko. Imenovana je 2003, a 2006. podnijela je neopozivu ostavku. Kao glavni razlog navela je nefunkcioniranje cijelog državnog sustava koji bi trebao zaštititi djecu od nasilja.

Nakon toga Vlada je predložila, a Sabor za dječju pravobraniteljicu imenovao Milu Jelavić, tadašnju načelnicu Odjela za zaštitu djece, obitelji i skrbništva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


Kao predstavnici nadležnih ministarstava, tijela lokalne samouprave, institucija i udruga imenovani su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Javne ustanove 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar'.
Predsjednikom je imenovan Predrag Matić, a članovima Bojan Glavašević, general pukovnik Slavko Barić, Sabina Glasovac, Dražen Alerić, Vesna Rajković, Gorenka Bulj, Ante Nazor, Željko Cirba, Željko Sabo, Ana Herman, Nikša Crnčević i Pavao Salopek.

Razriješena je dosadašnja voditeljica Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ Vesna Cvjetković, a novim voditeljem imenovan je Tonči Staničić. Razriješena je dosadašnja članica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Milica Vukasović te je imenovan novi član Hrvoje Božić, kao predstavnik Ministarstva pravosuđa.

Slavka Malenica razriješena je dužnosti članice Nadzornog odbora Financijske agencije, te je imenovana nova članica Ana Dorić Škeva

Skupštini Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. upućen je prijedlog za opoziv dosadašnje glavne direktorice Mirjane Kovačević, s danom 30. travnja 2014. godine, radi odlaska u mirovinu. Također, Skupštini je upućen prijedlog za imenovanje Anite Perković-Škalic glavnom direktoricom, s danom 1. svibnja 2014.

Skupštini društva Brijuni Rivijera d.o.o. predložen je Ivan Glušac, za novog člana Nadzornog odbora, umjesto dosadašnjeg člana koji je podnio ostavku.