MESIĆ U SISKU

'Vlada odluke prepušta Kalmeti'

24.12.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Predsjednik države Stjepan Mesić danas je u Sisku ponovio da će svoje mišljenje o predsjedničkim kandidatima reći nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, istaknuvši da među 12 kandidata ima sposobnih ljudi i žena koji su pročitali Ustav i znaju što radi predsjednik države.

'Nadam se da će se građani na predsjedničkim izborima vladati kao kolektivni intelektualac, da će znati prepoznate prave kandidate', kazao je predsjednik. Osvrnuo se i na predsjedničke kandidate i njihove predizborne kampanje.

'Vidjeli ste, oni se sami predstavljaju, puno toga obećavaju, ali mnogi nisu pročitali Ustav i nisu razumjeli što predsjednik radi', rekao je Mesić. Dodao je da će 'oni koji prvi put sudjeluju u predsjedničkoj kampanji vjerojatno za drugu kampanju pročitati Ustav'.

Na novinarski upit 'o situaciji u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske i smjeni načelnika tog stožera Josipa Lucića i je li o tome razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor', predsjednik je odgovorio kako nije riječ ni o kakvoj smjeni. 'U vojsci postoji pravilo da oni koje se imenuje na odgovorna zapovjedna mjesta kad završe mandat, odlaze na neka druga mjesta. Tako je i u glavnom stožeru. Mi se dogovaramo na koji način da provedemo neka imenovanja, ali to ne znači da nekog smjenjujemo zato što nije odgovorio zadatku', naveo je.

Napomenuo je da je 'glavni stožer obavio najveći dio posla u reformi Hrvatske vojske', te da 'smo danas na razini NATO-ova standarda upravo zahvaljujući i generalu Luciću i njegovim suradnicima u stožeru te će general Lucić i zadatak koji će preuzeti vrlo dobro obaviti, kao što je obavljao i dosadašnji. Na upit kad će to biti, predsjednik Mesić je odgovorio kako je 'pitanje hoće li to biti dok je još u mandatu ili će te promjene nastati kad dođe novi predsjednik; o tome će se još dogovarati'.
O tome je li premijerka Kosor pokazala slabost glede odgovornosti ministra Božidara Kalmete predsjednik Mesić je ocijenio da je 'u slučaju ministra Kalmete riječ o odnosu snaga u vladajućoj stranci', da su 'u pitanju interesi' te da se 'u vladajućoj stranci utvrđuje jesu li se stekli uvjeti da netko napusti svoju dužnost ili to prepuštaju osobi o kojoj je riječ'.

'Očito je da su i u vladi, i u HDZ-u zaključili da nije na njima da odluče što učiniti, nego to prepuštaju ministru Kalmeti', zaključio je. Predsjednik je podsjetio da je 'ministar Kalmeta došao iz izborne jedinice koja je dala devet zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru'.

Predsjedniku Mesiću danas je rođendan i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel mu je darovala kravatu sa simbolima grada Siska i suvenir - ukrasnu bocu s otiskom starog rimskog novca iskovana u rimskoj Sisciji. Zahvalila mu je što je u svom mandatu 18 puta posjetio županiju i podupro županijske razvojne projekte.
Rekao je da će rođendan provesti s prijateljima te da mu je 'premijerka Kosor jučer čestitala'.

Predsjednik Mesić danas je u Sisku otvorio obnovljeni odjel za ginekologiju i porodništvo sisačke opće bolnice.