U DOGOVORU S DIVJAK

Gotovo je: Plenković se zahvalio Dijani Vican i ekipi na suradnji

13.12.2017 u 13:48

Bionic
Reading

Vlada se zahvalila na suradnji Dijani Vican te je imenovala nove članove Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na čelu povjerenstva bit će premijer Andrej Plenković. Vlada je donijela oduku o traženju savjetničke tvrtke koja će pomoći državi u poslu otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a. Na početku sjednice Vlade Plenković je osudio učestale prijetnje novinarima

'U obrani slobode govora nećemo odstupiti ni milimetra. Očekujem da se sve prijetnje novinarima sankcioniraju na učinkovit način', rekao je premijer Andrej Plenković.

Također, premijer je rekao kako je u dogovoru s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak odlučio da će se zahvaliti na suradnji rektorici Dijani Vican i drugima te da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o novom sastavu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji hrvatskog vojnika koji je preminuo u Litvi.

Vlada je donijela odluku o pozivu za pronalazak savjetničke tvrtke vezano uz posao otkupa Ininih dionica od mađarskog MOL-a. 'Ponuda će ići prema ključnim i uglednim svjetskim financijskim institucijama koje se bave tim poslom i nakon toga odabrati najboljeg savjetnika', rekao je Plenković.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je kako će odabrani savjetnik pomoći Vladi u poslu otkupa Ininih dionica od MOL-a, ali i u mogućem naknadnom poslu prodaje tih dionica drugom strateškom partneru. Rok za dostavu ponuda je 15. siječnja 2018. godine.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će on osobno voditi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. U tom poslu podršku će mu, rekao je, davati ministrica Blaženka Divjak i predsjednica saborskog Odbora za znanost Vesna Bedeković.

Članovi Posebnog stručnog povjerenstva bit će Zvonko Kusić, Dario Vretenar, Ružica Beljo Lučić, Miloš Judaš, Neven Hrvatić, Frane Staničić, Jasminka Buljan Culej i Suzana Hitrec.

'Zadaća Povjerenstva je da se što angažiranije pristupi obrazovnoj reformi i svemu onome što je važno za budućnost Hrvatske, znanje naših mladih i njihovu konkurentnost na tržištu rada. Prvi sastanak povjerenstva bit će idućeg četvrtka. Raspisat ćemo i natječaj za izbor članova Ekspertne radne skupine', rekao je premijer Plenković.

Vlada je poništila odluku o naplati cestarine za uporabu tunela Sveti Ilija.

Cijene duhana i cigareta opet rastu jer je Vlada povisila trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako bi zbog ove odluke cijena kutije cigareta trebala poskupiti najviše jednu kunu te da će državni proračun na godišnjoj razini zbog ove odluke uprihoditi dodatnih 160 milijuna kuna.

Vlada je usvojila i nacrt prijedloga Zakona o upravljanju državnom imovinom, čime bi se, tvrde, pomoglo u aktivaciji državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti.

Također, zakonom se predlaže da ministar državne imovine Goran Marić može sam donijeti odluke o raspolaganju dionicama i udjelima te nekretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna. Dosad je ministar mogao odlučivati u poslovima vrijednim do milijun kuna.