NA TELEFONSKOJ SJEDNICI

Vlada odbila smijeniti Jovanovića

25.04.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici zaključila da će odbaciti prijedlog HDZ-a za glasanje o povjerenju ministru Željku Jovanoviću

Iz Vlade ističu njegova dostignuća, ali i pojašnjavaju kako Jovanović nikada nije rekao da je Sabor kokošinjac, da ga mediji krivo interpretiraju te da se on jednostavno slikovito izražava.

Ističu kako su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, unatoč štednji, 'očuvali prava radnika, a istovremeno povećali sredstva za važne projekte'. 'Tako je, primjerice, u sektoru znanosti multilateralna znanstvena, obrazovna i tehnološka suradnja dobila 14 posto više sredstava, bilateralna 13 posto, program cjeloživotnog obrazovanja 40 posto, dok je za znanstvene časopise osigurano 16 posto više sredstava, a za knjige i udžbenike 45 posto. Također, za 100 posto su povećana sredstva za znanstvene skupove, a za znanstveno-stručne udruge 230 posto…', stoji u priopćenju Vlade.

'Iako ministar Jovanović nerijetko koristi slikovit stil izražavanja, činjenica je da se njegove riječi često krivo prenose i tumače. Tako, primjerice, ministar nikada nije izjavio da je 'Sabor kokošinjac', već je rekao da su 'brojni ispravci netočnih navoda oko Hrvatskoga sabora stvorili atmosferu kao da je riječ o kokošinjcu', što je bitna razlika', kažu u Vladi i dodaju kako se Jovanović slikovito izrazio da bi se poboljšala učinkovitost Sabora.


'Sviđala se nekome retorika ministra Jovanovića ili ne, činjenica je da postoje problemi u djelatnosti sporta, kao i u ostalim područjima koje pokriva njegov resor, a ministar ih je, kako je više puta javno dao do znanja, odlučan riješiti u okviru zakonskih mogućnosti i svojih ovlasti', dodaju.

Također negiraju tvrdnje HDZ-a da je Jovanović diskriminirao paraolimpijce te dodaju da će osvajači medalja na Olimpijskim igrama dobivati jednake nagrade, i olimpijci i paraolimpijci.

'Na temelju svega navedenoga, Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da odbije Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.'