EKOLOZI NEZADOVLJNI

Vlada odbacila mogućnost referenduma o Plominu 3

24.08.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada odbacila je zahtjev za savjetodavnim referendumom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3, koji su joj uz peticiju s 2624 potpisa 'građana i posjetitelja Labinštine' u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

Vlada ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer se ne radi o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor, kaže se u odgovoru na predstavku koji je Labin Art Expressu XXI stigla iz Ministarstva uprave. Također, u odgovoru se kaže, peticija ne predstavlja zahtjev birača za raspisivanje referenduma niti ima jasno formulirano pitanje, a niti su je potpisali birači koji su ovlašteni za raspisivanje referenduma, nego 'stalni i povremeni stanovnici' Istarske i Primorsko-goranske županije.

U slučaju da birači predlože raspisivanje referenduma koji se odnosi na rekonstrukciju termoelektrane, izgradnju novog bloka ili odabir energenta, za njega bi bio nadležan Hrvatski sabor i trebalo bi najmanje deset posto ukupnog broja birača Republike Hrvatske, kaže se odgovoru Ministarstva uprave.

'Labin Art Express i Eko Kvarner zatražili su od Vlade da se građanima omogući savjetodavno izjašnjavanje, a Vlada je pokazala da joj uopće nije stalo do mišljenja građana. Ne radi se samo o ostvarivanju političkih standarda, nego i o političkoj kulturi, ali Vlada građane doživljava kao smetnju', kazao je za Hinu predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.

'Ovo je potpuno demistificiralo projekt Plomin 3 i pokazalo da se radi o antidemokratskom procesu, pa je sva sreća da se taj proces, prema našim podacima, urušava sam od sebe', kazao je Piršić.

Na pitanje da pojasni tu tvrdnju, Piršić je kazao da je prema njima dostupnim informacijama, od četiri tvrtke koje su se natjecale za Plomin 3, samo jedna dostavila obavezujuću ponudu, jer, navodno, nije moguće postići efikasnost s tehnologijom koja je određena natječajem.

Predsjednik Labin Art Expressa XXI Dean Zahtila smatra da Vlada odlučuje o tome je li posrijedi tema od interesa za cijelu zemlju ili županije. Elektrana najviše ugrožava stanovnike Istarske i Primorsko goranske županije te bi bilo dovoljno za mišljenje pitati njihove žitelje, ističe Zahtila.