sjednice

Vlada o strateškom partneru za Croatiu Airlines, Sabor o otocima i EU fondovima

21.02.2019 u 07:05

Bionic
Reading

Na otocima, uključujući i poluotok Pelješac, prema popisu iz 2011. godine, živi 132.756 stanovnika, naseljeno je 50 otoka i otočića, a u odnosu na državni prosjek, prevladava nešto starije stanovništvo.

Hrvatski sabor raspravljat će o izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima. Državni i javni sektor uložio je 2017. u hrvatske otoke gotovo 1, 7 milijardi kuna, glavninu čine bespovratna sredstva čime se dokazuje značaj i briga za hrvatske otoke i otočane, ističe se u tome izvješću.

Bespovratna sredstva za otoke iznosila su, naime, 1, 4 milijarde kuna, krediti oko 264 milijuna, 252 milijuna kuna odnosi na financiranje iz fondova EU. Ulagalo se u prometnu povezanost otoka s kopnom i otoka međusobno, prometnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, gospodarstvo, kulturu, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb. Na otocima, uključujući i poluotok Pelješac, prema popisu iz 2011. godine, živi 132.756 stanovnika, naseljeno je 50 otoka i otočića, a u odnosu na državni prosjek, prevladava nešto starije stanovništvo.

Sabor će u četvrtak raspraviti i Izvješće o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći EU u prvoj polovici 2017. Prema podacima iznijetim na nadležnom saborskom odboru, u tom je razdoblju došlo do rasta svih financijskih pokazatelja provedbe.

Sjednica Vlade koja će, uz ostalo, razmatrati Prijedlog odluke o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines.